Avaleht » Filmiliigid

Sisukokkuvõte

Neljast sõdurist koosnev meeskond on keset ookeanit asuvas sõjaväebaasis. Nende ülesandeks on valvata, et vaenlane ei asuks rünnakule ning hoolitseda tornil asuva aatompommi eest, mis tuleks praeguseks väga ebatõenäolisena näiva rünnaku korral õhata. Vaenlast ei ole nähtud juba aastakümneid, nii et tegu on sündmustevaese ja monotoonse rutiiniga. Ainsaks sündmuseks on igakuine torm, mis raputab roostetavat platvormi, pannes laguneva aluse tõsiselt proovile.

Reamehest kokk SULLIVAN, mehaanik BAINES, kaunis ja intelligentne kapral CASSIDY, kellel on Sullivaniga salajane suhe, ning karmikäeline seersant HENDRICHS on lõpetamas oma kaheaastast vahetust ja ootavad kojuminekut. Aga asendusmeeskond on juba kolm kuud hiljaks jäänud. Kui lõpuks ometi ilmub silmapiirile räsitud laev, on see tühi ning meeskonda pole kusagil. Tundub, et laev on triivinud juba mitu kuud. Seersant Hendrichsi plaan on edasi oodata ja välja selgitada, mis juhtus, aga kannatamatu Sullivan tegutseb omapäi – ignoreerides seersandi korraldusi kasutab ta satelliiti, et saata koju teade. Järgmine päev toob uue üllatuse, kui meeskond avastab, et kodust vastu saadetud teade on sõna-sõnalt identne sellega, mis Sullivan eelmisel päeval välja saatis. See tähendab, et kodubaasis ei võta seda keegi vastu. Kas kodu ei ole enam? On see hävitatud? Kas nad on maailmas üksinda?

Samal ajal on Baines ära parandanud räsitud laeva ning teeb ettepaneku sellega koju sõita. Kohe. See on nende ainuke võimalus, sest järgmine torm on peagi saabumas, see hävitaks kehvas seisus oleva laeva. Seersant Hendrichs ei ole plaaniga päri, keeldudes valveposti maha jätmast. Platvormil kogub hoogu mäss, Cassidy üritab olukorda iga hinna eest kontrolli all hoida ning suudab lõpuks seersanti ümber veenda, tehes ettepaneku, et pool meeskonnast läheb laevaga kodubaasi ja viib infot tekkinud olukorrast ning ülejäänud kaks jäävad valvepostile. Cassidy on nõus koos Hendrichsiga edasi jääma. Sullivan ei taha Cassidyt maha jätta, aga naise sõna jääb peale. Nende suhe on lõppenud.

Elevil Baines ja murtud südamega Sullivan valmistuvad lahkuma, aga viimasel hetkel mõtleb Hendrichs siiski ümber ning hävitab laeva – nende ainuke lootus koju pääseda on kadunud. Meeskond paneb hulluna tunduva seersandi hoiuruumi luku taha. 

Baines, kelle ainus soov on Hendrichs maha lüüa, hakkab jooma ja parve ehitama – absurdne ja väga ebatõenäoline viis koju pääsemiseks. Sullivan ja Cassidy üritavad samal ajal oma lõpetatud suhteid uuesti üles ehitada. Hendrichs’ile süüa viies kuuleb Sullivan, et Hendrichs kasutas laeva logiraamatut ja kaardistas koordinaatide järgi teekonna. Ööl vastu hommikut, mil Baines ja Sullivan pidid ära sõitma avastas ta, et laev oli siin juba kolm kuud tagasi. Paar miili platvormist eemal juhtus sellega midagi – mootor peatus ja laev hakkas triivima. Hendrichs kahtlustab, et baasis on peale nende nelja veel keegi või siis üks nendest varjab midagi. Selle väljaselgitamiseks ei saanud ta lubada kellelgi lahkuda ja lasi laeva õhku. Sullivan jätab selle enda teada ja püüab omal käel Hendrichsi väidetele kinnitust leida.

Bainesi joomine läheb aina hullemaks ja mõtted aina religioossemaks, kuni ta otsustab ühel hetkel kõik õhku lasta, lülitades sisse tuumaseadeldise. Sullivan ja Cassidy suudavad Baines’i viimasel hetkel peatada ning plahvatust ei toimu. 

Sullivan tahab Hendrichsi vabaks lasta, lootes seeläbi taastada käest läinud kord, aga Hendrichsit ei ole enam hoiuruumis. Samuti on kadunud Bainesi ehitatud parv. Kuigi seda on raske uskuda, on seersant baasist jalga lasknud. 

Kohe-kohe on saabumas järjekordne igakuine torm. Nagu alati enne tormi, lähevad Cassidy ja Baines paadiga platvormi lähedal hõljuva plastiku- ja sodilasu juurde, otsides sealt kasutuskõlblikke materjale. Sullivani ülesanne on samal ajal tormi tulekuks platvormi kindlustada ja kala püüda. Võrku sisse tõmmates, leiab ta sealt seest Hendrichsi surnukeha. Kuuliauk peas – seersant ei põgenenud, vaid tapeti. Sullivan mõistab, et Baines on vaenlase poolel ning tappis nii Hendrichs’i kui asendusmeeskonna. Sullivan kardab Cassidy elu pärast ja ootab närviliselt, millal paat tagasi jõuab. Kui paat lõpuks saabub on seal ainult üks inimene ja see on Cassidy... Pannes faktid kokku saab Sullivan aru, et kõikide sündmuste taga on Cassidy. Ta mõistab, et kõige valusamad otsused ja sündmused on aga veel ees. Cassidy esialgne ülesanne oli juba kaks aastat tagasi kogu meeskond koos torniga õhku lasta, kuid ta ei suutnud seda teha. Sullivani pärast. Kuigi kumbagi tunded teineteise vastu pole kuhugi kadunud, on purunenud usaldust võimatu kokku lappida. Teineteist testides ja teineteise sihikute ees seistes tuleb otsustada nende edasine saatus. Kas minna edasi koos või üksinda. Ja kui üksinda, siis kumb neist jääb?

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm