Avaleht » Filmiliigid

Puhastus (2012)

Sofi Oksaneni samanimelise romaani ainetel

Mängufilmid | Draama Kestus: 125:00

Mälestused

Kupeldaja Paša osatäitja Kristjan Sarv:

Kristjan Sarv «Puhastusest»: film, kus eestlasi mängivad soomlased ja venelasi eestlased.
«Sihuke film on, et eestlasi mängivad soomlased... ja venelasi mängivad eestlased,» naerab Sarv näitlejavaliku üle. «Noh, natuke sürrealistlik on.»
«Mõtlesin küll, et kas ma ennast kordama ei hakka, et võtan vastu jälle ühe sellise asja. Mõtlesin natuke läbi - mõtlesin, kui suur asi see Oksaneni «Puhastus» on, kui tuntud kirjandusteos ja et üleüldse kirjandusteoses kujutatava rolli kehastamine filmis on ikka päris suur asi.»
«Riskisin ja hakkasin tööle ning tegin nii kurja mehe kui vähegi sai. Ultimate evil,» märkis Sarv.
Kristjan Sarv «Puhastusest»: film, kus eestlasi mängivad soomlased ja venelasi eestlased. (2012). ETV: Ringvaade, 7. sept, video.

Kristjan Sarv: "Väga põnev oleks vahel mängida ka positiivset kangelast."
"Võtteperioodi kõige raskemaks osutus päev, millest ma suurt midagi ei oleks osanud oodata. Väga ettegi ei valmistanud, sest kogu näitlemine koosnes ühes asendis lamamisest. Hiljem selgus, et oleksin ikkagi vaimselt valmistuma pidanud, sest lisandusid külm vesi, tuul, haisvad lambaajud, ja kogu see pull kestis tunde. Aga mis ei tapa, teeb tugevamaks," ütleb näitleja Kristjan Sarv, keda näeb filmis "Puhastus" ühes kandvas rollis.

Kui paljud näitlejad unistavad just negatiivse tegelase mängimisest, siis selliste tüüpidega üle külvatud Kristjan ütleb, et näitleja mängib ikka inimest. "Nii nagu igast õilishingest tuleks otsida midagi madalat, leiab igast kaabakast midagi ilusat. Sealt see roll lahti ketrab. Aga olgem ausad, praegu mõtlen küll, et väga põnev oleks mõnd positiivset kangelast kujutada."
Koostööst filmi režissööri Antti Jokineniga jagub Kristjanil vaid kiidusõnu. "Ta teab, mida ta näha tahab, ning saab suurepäraselt aru, et selleks, et näitlejad end platsil kindlalt tunneksid, tuleb neid armastada ja hoida. Nagu lapsi. Alati, kui ma platsile jõudes Anttit kohtasin, ajas ta suu kõrvuni ja hüüdis sosistades: "Paša!" See andis tohutult jõudu. Olen ka selliste lavastajatega kokku puutunud, kes näitlejat halvas mängus süüdistavad või näitleja peale lõugama pistavad, kui tekst segi läheb," teab Kristjan.

Kristjani sõnul tegeles ta oma rolliga väga põhjalikult. "Vaatasin dokke Vene vanglasüsteemist, uurisin tätoveeringute tähendusi, mis on vor v zakonye – kuni taust lahti hakkas rulluma ning Paša käitumine ja valikud loogiliseks muutusid. Tegelesin soome keelega, sest mängima pidi soome keeles ja režissöör tahtis, et mul võimalikult väike aktsent oleks. Me siin naerame soomlaste üle, kui nad rääkima hakkavad, eriti, kui nad eesti keelt üritavad rääkida. Aga üllatus, üllatus, soomlastele on eestlaste soome keel samasugune või veel suuremgi naljanumber. Pidime kuidagi pehmelt ja napakalt mõjuma. Pisut pooletoobistena. Aga Paša ei tohi mõjuda pooletoobisena. Võõras keeles mängimine oli selle rolli puhul ehk kõige suurem väljakutse," räägib Kristjan oma rolli vormimisest.
Kulli, J. (2012). Kristjan Sarv: "Väga põnev oleks vahel mängida ka positiivset kangelast." Õhtuleht, 30. aug, foto.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm