Avaleht » Filmitegijad

Härmo Saarm

Biograafia

  • Ajakirjanik, raadio- ja teletoimetaja, psühholoog ja esinemiskoolitaja Härmo Saarm on sündinud 12. märtsil 1939 Tallinnas. 1973 lõpetas ta E. Vilde nimelise Tallinna Pedagoogilise Instituudi raadiorežii erialal ja 1987 Tartu Riiikliku Ülikooli sotsiaalpsühholoogina. 1960 sai ta konkursi teel mittekoosseisulisena televisiooni tööle ja asus "Aktuaalse Kaamera" diktorina uudiseid lugema. Paar aastat hiljem suundus Saarm raadiosse, kus oli aastate jooksul teadustaja, reporter, välis- ja stereosaadete toimetaja, režissöör ja pearežissöör ning kuuldemängude režissöör. 1980. aastail õpetas ta näitlejatööd (lavakõnet ja -esinemist) Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikoolis ja Tallinna Pedagoogikaülikooli kultuuriteaduskonnas. 1999–2003 juhendas Härmo Saarm raadiorežii kursust Tallinna Ülikoolis. 1999. aastast tegutseb ta suulise suhtlusoskuse vabakutselise lektori, meediatreeneri ja esinemiskoolitajana. 2013. aasta kevadest on Saarm Salme teatri peanäitejuht.

    Oma ainsa filmirolli tegi Härmo Saarm Ohvitserina Roman Baskini sürrealistlikus mõistuloos "Rahu tänav" (1991). Kui 1988 hakkas Tallinnas Õpetajate Majas tööle Usaldustelefon, jagas seal mitu aastat (kord nädalas öötundidel) oma hingetohtri teadmisi ka teise kõrgharidusena psühholoogikutse saanud Saarm. 1991–94 juhtis ta koos Avo-Rein Terepingiga (s 1945) Eesti Raadio esimest reeglipärast vaba-mikrofoni-saadet "Ma kuulan Teid...".

    1983 võeti Tallinna Pedagoogilise Instituudi kultuuriteaduskonda vastu järjekordne näitejuhtide kursus. Seesama kursus asutas Pedagoogikaülikooli klubi juurde Tudengiteatri. Reklaamitrikina ja parodeerides suurte riiklike teatrite nime ees olevat lühendit RAT võeti hiljem nimeks VAT Tudengiteater. Sellesse seltskonda, kes 1. oktoobril 1987 sihikondlalt alustas, kuulusid Peeter Jalakas, Valdo Lauri, Lauri Saatpalu, Emil Rutiku, Rein Kirss, Peep Raun, Kaido Ehasoo, Marika Vaarik, Hiie Fluss, Kaia Kapsta, Tiina Rebane ja Aare Toikka, varsti lisandusid Riho Västrik, Olavi Antons, Tõnu Trubetsky ja Ahti Puudersell. VAT Teatri kunstiliseks juhiks kutsuti kursuse juhendaja Härmo Saarm, kuigi algusaja põhiline eestvedaja oli ikka Peeter Jalakas.

    Isa Alfred Saarm (1915–84) oli autosportlane, kes aitas 1937 Eesti meeskonda ette valmistada Monte Carlo tähesõiduks. Ta tuli 1959 koos Aleksander Tõkkega autorallis Volga ja GAZ 12 klassis ning 1960 Volga klassis NSVL meistriks. Need ei olnud sugugi ainsad suurtulemused.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm