Avaleht » Filmiliigid

Sõprus - Дружбa - Freundschaft (1973)

Ringvaade "Nõukogude Eesti", eriväljaanne nr 9, 1973

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Saksa DV Schwerini sõprusrongi külaskäigust Tallinna

Filmikroonikad Kestus: 10:44

Huviinfo

Tallinnfilmi Kunstinõukogu arutelult 5. juunil 1973

Treial: Erivälaanne tuli teha kiires korras, sest sõprussidemed Schwerini ringkonna ja meie vabariigi vahel üha tugevnevad. Rohkem oleks võinud ette valmistada, rohkem läbi mõelda, aga kuna oli sündmusega seotud, siis ei saanud edasi lükata. Oleks võinud olla natuke laiahaardelisem. Peale filmi valmimist selgus, et tuli dubleerida saksa keelde. Saksakeelne varant on viidud juba delegatsiooniga Schwerini. Vaino ja Jürna käisid filmi vaatamas, neile meeldis. Eriti rõhutati neid lõike, kus näidati otseseid kontakte erialainimeste vahel ja sõjajärgse perioodi uusehitisi Tallinnas.

Võsa: See on reportaažlik ülevaade sõpruspäevadest, on mõned päris rõõmustavad kaadrid. Ja kui arvestada, et tuli paugupealt teha... Mulle meeldis.

Skulski: Raske ülesanne ja minu meelest lahendatud lapidaarselt, lihtsalt. On meeleolu, on ülevaade sellest, mida meie vabariigis tehakse.

Rosental: See on õnnestunud film. Algusosa Balti jaamas oli hea. Väärib kõrget kategooriat.

Põldmäe: Siin on põhiliselt kasutatud saksa heliloojate muusikat. Võibolla mõned meloodiad on liiga tuttavad, on varemgi ringvaadetes olnud. Arvestatud on sellega, et film läheb ka sakslastele ja seal see muusika kõlab uudsemalt. 

Remmelgas: Väga õige ja õnnestunud on otsus viia filmi tegevus kõrvale tavalistest turismimarsruutidest ning näidata inimestevahelisi kontakte ja üksteise tööga tutvumist. Sellest leiab iga vaataja midagi. 

Ringvaade sai salajasel hääletamisel 1. tasustamisgrupi.
Allikas: ERA.R-1707.1.1293 Kunstinõukogu istungite protokollid, lk 106.


Linastusluba nr MB-06514 väljastati filmile 29.05.1973 : Dokumentaalset eriväljaannet "Sõprus" võib linastada kogu Eesti NSV kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajaga kuni 31.12.1975.
Allikas: ERA.R-1946.1.2041 Linastusload ja montaažlehed.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm