Avaleht » Filmiliigid

Väike lühinägelik boamadu (2006)

Andry Ervaldi lastejutu ainetel

Animafilmid Kestus: 11:22

Huviinfo

Edu rahvusvahelistel festivalidel

UNICEFi auhind Itaaliast

A Film Eesti lühianimafilm lastele «Väike lühinägelik boamadu» tunnistati  Itaalias toimunud Cartoons on the Bay festivalil parimaks haridus- ja sotsiaalteemaliseks filmiks. UNICEFi žürii valis Eesti animafilmi viie nominendi seast ja nimetas Pulcinella auhinna «Pulcinella Award 2007» vääriliseks.
«Lihtne film, mis kannab endas mitmeid väärtusi ning on efektiivselt huumorit ja tegelaskujusid kasutades leidnud uudse lahenduse anda harivat teemat edasi läbi meelelahutuse,» põhjendas žürii oma otsust.
Eesti animafilm võitis UNICEFi auhinna (2007). Postimees, 24. apr, lk 16.

Boamadu Kaabriel tuli Brasiiliast auhinnaga

Festivalil Anima Mundi Brasiilias võitis A Filmi animafilm “Väike lühinägelik boamadu” São Paulo publiku valikul kolmanda koha.
“Ma ei kujutanud lugu kirjutades küll ette, et jõmmid Brasiilia kinodes seda ükskord vaatavad. Aga see on vahva,” sõnas filmi aluseks oleva boamao-loo autor Andry Ervald.
Animafilmi “Väike lühinägelik boamadu” režissöörid on Aina Järvine ja Meelis Arulepp, kunstnik Benjamin Bocquelet.
“See kolmas koht tuli meile meeldiva üllatusena,” ütles Aina Järvine ja lisas, et kuulis hiljuti, et Hispaaniaski on boamadu Kaabrielil kaks tõelist fänni. “See tõestab, et film on mõistetav ka keelest aru saamata,” märkis Järvine.
Virumaa Teataja, http://www.virumaateataja.ee/2289807/boamadu-kaabriel-tuli-brasiiliast-auhinnaga (17.09.2014).

Filmist kriitiku pilguga

Jan Kaus: "Eestipärane versioon kaasaegsest Cartoon Networki tüüpmultikast, mis on hoogne ja täis jalaga-tagumikku-situatsioone - tõsi, tunduvalt leebemas variandis kui kõik need ingliskeelsed panniga-pähe-, elektrijuhtmega-makku-multikad, mis tekitavad mõnes lapsevanemas hirmujudinaid."
Kaus, J. (2006). Superorgaaniline animatsioon [Eesti uuemast animafilmist, põhjalikumalt filmist "Generatio", ka filmist "Väike lühinägelik boamadu"]. Teater. Muusika. Kino, nr 7, lk 89-98.

Eesti filmid Eesti koolides

Ajakirjanduse põhjal tuli idee kasutada Eesti filme koolis õpetamisel Eesti Filmi Sihtasutuse direktorilt Martin Adamsoolt. Ettevõtmise rahalise poole kattis Haridus- ja Teadusministeerium. Kokku pakkus EFSA välja 70 Eesti filmi, mis nende arvates oleksid rikastanud õppetööd koolides. Esialgu valis riiklik eksamikeskus välja kolm filmi. Algkooli esimeses klassis näitamiseks sobis lapsi lugema innustav animafilm “Väike lühinägelik boamadu”, põhikoolidele dokumentaalfilm “Kaali saladus”, gümnaasiumiastmele “Potisetod tulevad jälle”.

Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Filmi Sihtasutuse ühisprojekti “Eesti film Eesti kooli” I etapp lõppes 2008. aasta septembrikuus. DVD-del filmid toodeti Eestis. Kolme eelneva aasta jooksul edastati koolidesse kokku üheksa Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse poolt välja valitud dokumentaalfilmi. Eesti üldhariduskoolidele edastati DVD-l 600 filmi “Väike lühinägelik boamadu”, 610 filmi “Kaali saladus”, 270 filmi “Potisetod tulevad”, 587 filmi “Eesti kotka-aabits”, 246 filmi “Arvo Pärt. 24 prelüüdi ühele fuugale”, 246 filmi “Hea uus ilm”, 539 filmi “Krooni aeg”, 539 filmi “Palju õnne” ja 246 filmi “Konrad Mägi”.
FILM JA VIDEO - Eesti Konjuktuuriinstituut, http://www.ki.ee/publikatsioonid/valmis/LM2009-3_FILM_JA_VIDEO.pdf (17.09.2014).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm