Avaleht » Filmiliigid

Riigikaitse õppus kesk- ja kutsekoolides (1929)

"Theodor Lutsu Filmiproduktsioon" kroonika

Filmikroonikad Kestus: 03:53

Huviinfo

Toonane ajakirjandus riigikaitselisest kasvatusest

Et kindralstaap vabariigi valitsuse poolt sõjalise kasvatuse kohta koolides kinnitatud määruse teostamisele võiks asuda, kogub haridusministeerium kindralstaabi soovil andmeid selle kohta, kes on kesk- ja kutsekoolide õpetajaist ning võimlemisõpetajaist endised ohvitserid ja allaohvitserid, millal reservi läinud ja kus praegu teenivad. Samuti tehakse kokkuvõtteid sellest, kui palju on meil kesk- ja kutsekoolides, alates seitsmendast õppeaastast, õpilasi-poeglapsi klasside järgi.
Sõjaline kasvatus koolides teostamisel (1926). Postimees, 16. dets, lk 1.
 
Esmaspäeval algasid Tartus kooliõpilaste sõjalised õppused, selleks komandeeriti Tallinnast Sõjakoolist rida aspirante, kes jaoülemate ja rühmavanematena koolinoori sõjalistel õppustel juhivad. Muuhulgas on kaitseväe üksustest saadetud suuremate sõjaliste ülesannete ja harjutuste läbiviimiseks tegelikke ohvitsere. Seepärast võib hommikuti sageli näha õpilasi marssimas korrapäraste salkadena juhtidega eesotsas harjutusplatsidele, millisteks kasutatakse kaitseväe osade õppeplatse. Õppused kestavad kaheksa päeva ja lõpetatakse ühise paraadiga.
Õpilastel sõjaline õppus (1932). Postimees, 01. juuni, lk 6.
 
Õppeasutiste riigikaitselise kasvatuse ja õpetuse korraldamise määrus kinnitati reedel [10. august] vabariigi valitsuse koosolekul. Selle määruse järele uue keskkooli esimestes klassides võetakse edaspidi kaitseõppused ja kasvatus õppekavva, ja nimelt kaks tundi nädalas. Samuti kõigis teistes keskkooli klassides suurendatakse tundide arvu 2 peale nädalas. Edaspidi hakkab riigikaitse õppus peale juba 5-st õppeaastast ja kestab kuni keskkooli ja gümnaasiumi kursuse lõpetamiseni. Algkoolides hakatakse riigikaitse õppust õpetama alates 1935. aasta sügisest. Ühiskoolides õpetatakse tütarlastele poiste riigikaitse õppuste tundide ajal käsitööd.
Erakeskkoolide uued klassid otsustatud (1934). Postimees, 11. aug, lk 1.

Meil tuleb veelgi rohkem pühendada tähelepanu riigikaitse õppusele väljaspool kaitseväge. Praegu on veel ligi 60 protsenti kaitseväkke astuvatest noortest ilma ettevalmistuseta riigikaitselise kasvatuse alal.
Kaitseliidu koosseis nooreneb [A. Traksmaa ettekanne 6.aprillil toimunud Eesti Kultuuri Sõprade Koondise aastapeakoosolekul] (1936). Postimees, 08. apr, lk 2.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm