Avaleht » Filmiliigid

Primavera (1998)

Animafilmid Kestus: 09:40

Huviinfo

Riho Unt räägib oma uuest filmist "Primavera"

Aga see film tuleb selliste nukkudega, nagu ma "Nõiutud saarele” mõtlesin, et torud ronivad üksteise seest välja ja tagasi. Algpealkiri oli väga hea, “Kuidas paljuneda”, seepärast tegime tast “Primavera” ehk “Kevade”.
Idee on by Volmer, stsena tegime kahasse. Lugu pole muud kui inetu pardipoja motiiv, kes kevadel otsib ene­sele paari(taja)list. Algul oli “pardi” rollis konnakulles, nüüd on kapsauss (loe: liblikavastne). Põhirõhk on kujundusel, ehk mängib see seekord rohkem, sest “Nõiutud saares” läks draamaliin liiga keeruliseks ja selliste nukkudega ei õnnestunud seda edasi anda. Lõpuks uss ei olegi part, vaid on liblikas (ehk luik). Tegevus toimub seega Eestis.
Pedmanson, P. (1997). "Kapsapea 2 ehk Tagasi Euroopasse" on tükk aega valmis. Kas oled nüüd tagasi Eestis [režissöör Riho Unt räägib oma uuest filmist "Primavera"]? Sirp, 10. okt, lk 13.

Filmist meedias

Tarmo Teder: "Meie “noortest animaklassikutest vanameistrite” - lavastajate ja kunstnike Riho Undi ja Hardi Volmeri “Primavera” on kolmemõõtmeline, väga heas värvilahenduses, nn teleskooptehnikas liikuvate nukkudega tehtud “vaatemänguline koguperefilm, mis püüab visuaalselt tinglike kujundite abil vahendada looduse mitmekesisust, toitumisahelat ja igasuguste organismide  paljunemisviise. “Inetu pardipoja” muinasjutu motiividel tehtud film on serveeritud liblikavastse vaatepunktist.” 
Unt ja Volmer kasutavad oma kunagise – Jaan Ruusi sõnutsi “peaaegu geniaalse” filmi “Nõiutud saar” efekti, kuid teleskoopide liikumine on nüüd uimasem, vormid ja stseenid see-eest selgelt välja toodud. Õieti paistabki lugu lõbus-õpetlike episoodide jadana: kuidas igasugused olendid ja elukad looduses üksteist õgivad ja sugutavad."
Teder, T. (1998). Aimdusi tsivilisatsioonist [filmidest "Vares ja hiired", "Bermuda", "Just märried", "Päevavalgus", "Tom ja Fluffy", "Primavera"]. Sirp, 29. mai, lk 16.

Karlo Funk: "Riho Undi ja Hardi Volmeri "Primavera" keskendus kujunduse ja looga ühele ideele. Paljunemise ja mehaanika, loodusliku ja tehnilise kõrvutus annavad sellele leidlikult vormistatud nukufilmile kõigest mõistelise raami. "Primavera" on samuti idee-etüüd, ent sallib oma meetodis kõrvalekaldeid ja hoidub muutumast painavaks. Kogu sellel sigimisele pühendatud naljakal vaatemängul ei puudu ka puänt. "Kapsapeade" lausiroonia järel mõjub "Primavera" igatahes sümpaatselt, nagu oleks üks tandemi pool oma karikeerimise kire Leninite peale lõplikult välja valanud."
Funk, K. (1998). Animaalselt ja humaanselt [filmidest "Vares ja hiired", "Just märried", "Päevavalgus", "Tom ja Fluffy", "Bermuda", "Primavera"]. Eesti Ekspress, 29. mai, lk B12.

Andrus Kivirähk: ""Primavera" on film nagu üks porgand - lihtne ja arusaadav, isuäratava oranži välimuse ning õpetliku ivaga (loe: vitamiiniga). /---/
Minu arvates oli see üks õige idamaine film — kui lähtuda nüüd sellest kõige trafaretsemast ettekujutusest Oriendist. Elu kulges omasoodu, sünniti, paarituti ja surdi. Kedagi ei vaevanud mingid eksistentsialistlikud probleemid, keegi ei rabelnud asjata. Ainus, mida otsiti, oli sobiv paariline, kellega koos elu nautida. Purskkaevude vulinat küll kuulda ei olnud, kuid võis ette kujutada habemikke hommikumaa tarku (umbes selliseid nagu filmi operaator Urmas Sepp) kaadri taga lootosõitel lesimas ja vaikselt lausumas: "Mis sa ikka rügad ja ennast vaevad, parem nautle!" Sellest ka hulk kamasuutralikke asendeid, klassikalistest (rohutirtsud) kuni sadomasolikeni (ämblikud) välja. Elu on pikk, aega laialt, kõike võib proovida ning pärast ilusat elu pole surmgi hirmus.
Keegi pole üksi — peale peategelase, ussikese, kelle paariliseotsinguid film kujutabki. Linnul on lind, lepatriinul lepatriinu, skorpionil skorpion. Undil Volmer. Volmeril Unt.
Jah, kas mitte siin ei peitugi point'. /---/
Jah, just paarissuhte eelistest üksinduse ees pajatavad meile nukufilmi mogulid oma "Primaveras"!
Kuulakem siis neid, sest nende hääl on elutarkuse hääl."  
Kivirähk, A. (1998). Kaks on parem kui üks [nukufilmist "Primavera"]. Teater. Muusika. Kino, nr 8/9, lk 98-99, ill.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm