Avaleht » Filmiliigid

Panfilovlased (1957)

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Pamfiilovlased

Filmikroonikad Kestus: 02:28

Huviinfo

Panfilovlased

Panfilovlased või 28 Panfilovi diviisi kaardiväelast (vene keeles Двадцать восемь гвардейцев дивизии Панфилова või lühidalt Панфиловцы) olid Nõukogude Liidu ametliku versiooni järgi Teise maailmasõja ajal kindralmajor Ivan Panfilovi alluvuses võidelnud 28 Punaarmee 316. laskurdiviisi 1075. polgu 2. pataljoni 4. roodu võitlejat, kes politruk Vassili Klotškovi juhtimisel langesid 16. novembril 1941 Moskva lahingus Dubosekovo küla juures, hävitades eelnevalt 18 Saksa tanki. Sellega olevat nad seisma pannud sakslaste edasitungi. Nõukogude Liidu võimude poolt 1948. aastal korraldatud salajane uurimine näitas, et sündmuste väidetav käik ei vastanud tõele. Selgus, et kahekümne kaheksa sõduri asemel hukkus tegelikult kakskümmend kaks ning üks kuuest ellujäänust vahistati 1947. aastal riigireetmise süüdistusega. Uurimise tulemused hoiti salajas ning panfilovlasi peeti rahvuskangelasteks kuni Nõukogude Liidu lagunemiseni.

Allikas: Panfilovlased   https://et.wikipedia.org/wiki/Panfilovlased  (9.06.2021)


Kangelasteod, mida tegelikult polegi toimunud.

Sõjaväeprokuratuur jõudis uurimise tulemusel järeldusele, et 28 panfilovlase kangelastegu on kolme mehe, armeeajalehe Krasnaja Zvezda peatoimetaja David Ortenbergi, rindekorrespondendi Vassili Korotejevi ja eeskätt kirjandussekretäri Aleksandr Krivitski fantaasia vili.
Uurimise materjalid jäid aga mõistagi kandma märget "täiesti salajane", kirjanikud kirjutasid üha uusi lugusid kangelastest ja skulptorid rajasid mälestusmärke.
Ajaloolane Aleksei Issajev on öelnud, et võimud oleksid pidanud Krivitski selle müüdi loomise eest vangilaagrisse saatma. Kuid midagi sellist ei juhtunud: kuigi vale tuli juba 1940. aastate lõpus ilmsiks, suhtusid võimud võltsingu koostajatesse üllatavalt leebelt.
Võib-olla oli asi selles, et müüdiloojad olid Moskva tunnustatud ajakirjanikud. Võib-olla aga hoopis selles, et sõdureid näidati selles fantaseeringus kangelastena ning Kreml ja kriminaaluurijad ei tahtnud seda kahtluse alla seada. Pealegi oli see lugu tugevdanud sõja ajal sõdurite võitlusvaimu, mida peeti samuti positiivseks.
Ajaloolased on proovinud leida jälgi kangelaslikust lahingust ka Saksamaa arhiividest, kuid verist lahingut Dubosekovo kandis ei leia sealtki. On küll mainitud, et sakslased sõitsid Dubosekovost läbi, kuid midagi erakorralist seal ei juhtunud.
Kui sakslased oleks ühe korraga ilma jäänud 18 tankist, siis oleks selline kaotus siiski ära märgitud. Ka Nõukogude väejuhtide aruannetes ei mainita selliste detailidega lahingut.

A. Espenberg (2016). Kangelasteod, mida tegelikult polegi toimunud. Õhtuleht, 3. dets.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm