Avaleht » Filmiliigid

Esimene mai (1970)

Ringvaade "Nõukogude Eesti" nr 10, mai 1970

6/6

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: 1. mai

Filmikroonikad Kestus: 01:14

Huviinfo

Kunstinõukogu arutelult 25. mail 1970

Beltšikov: Süngete nägudega maidemonstratsioonist osavõtjad. Sammuvad nagu telefonipostid. Sel aastal oli aga erakordselt ilus päev ja rõõmus rongkäik. Üle 3. grupi ei suuda anda. Me ei nimeta, et see on maidemonstratsioon, ainult näitame.

Ilves: Just ilusast ilmast tulenevalt oli rongkäigu tempo aeglasem, mis ilmekalt ka ekraanil peegeldus. Kuna oli vajadus see veteranide rongkäiguga ühendada, pidi režissöör plaanide valikul lähtuma tempokamatest. Selle valiku tulemus annab operaatorite tööst paratamatult ühekülgse ja puuduliku ülevaate.

Rosental: Miks võeti ainult Võiduväljakul?
Beltšikov: Nii on ju lihtsam.
Kõrver: Ma ei saa aru, miks maidemonstratsioon on pärast 9. mai rongkäiku?

Ilves: Paratamatu, kuna ringvaates on kaks rongkäiku. Maidemonstratsioon on lõpupalana üldisem ja üldistavama mõttega. Palade järjestus ei pea olenema sündmuste kronoloogilisest järjekorrast. 

Raamat: Televisioon oli samal päeval väljas. Mati Põldre oli 500-optikaga Tõnismäel, kust oli kilomeetri kaugusele näha rongkäigu pikkus.

Pala hinnati 3. kategooriaga.

Ringvaatest tervikuna

Ilves: Meie pearaskuseks hakkabki kahe ringvaatega kuus kujunema üheilmeliste ja ühetüübiliste sündmusvõtete kokkusobitamine, et ringvaade säilitaks vähegi mõistliku struktuuri, oleks vaadatav ja samal ajal ka propagandistlik. See nõuab otse fakiiri osavust, selleni me teadupärast ei küüni. Üldjoontes on ülesanne antud juhul minu arvates õnnestunult lahendatud.

Remmelgas: Igavavõitu.
Beltšikov: Palade lahendamisel tuleb minna sügavuti.
Danilovitš: Ringvaatele teine grupp, kuid nõrk teine, märkusega.

Ringvaatele tervikuna, režissöör Evald Vaher, anti ühel häälel 2. kategooria.
ERA.R-1707.1.1018 Kunstinõukogu protokollid, lk 90.

Linastusluba nr MB-03673 väljastati filmile 20.05.1970 : Dokumentaalset ringvaadet "Nõukogude Eesti" võib linastada kogu Eesti NSV kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajaga kuni 31.12.1970.
Allikas: ERA.R-1946.1.1614 Linastusload ja montaažlehed.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm