Avaleht » Filmiliigid

Laupäevak (1969)

Ringvaade "Nõukogude Eesti" nr 8 (949), aprill 1969

1/6

Filmikroonikad Kestus: 02:07

Huviinfo

Kunstinõukogu arutelult 12. mail 1969

V. Anderson: See pala oli antud poliitilise ülesandega, aga siin on apoliitilise ülesandega. Poliitilist materjali peame andma sügavuti. Pole vaja näidata, et mis tehakse ja kuidas tehakse, vaid milleks tehakse, millise idee nimel. Oli juttu, et viimane foto välja võtta, siin on ka toimetus süüdi.

E. Tuganov: Terves ringvaates pole midagi, mis köidaks.

N. Danilovitš: Laupäevakut oli vaja võtta, kuid materjali valikul on patustatud.

Ilves: Poleks mõtet olnud näidata igapäevast tööd. Kui aga näidati, siis nii, et see igapäevane töö tööpingi taga poleks siiski nii tavaline.

L. Meri: See on üks kõige nõrgemaid palasid, mis meie ringvaadetes viimasel ajal on olnud. See pala ei ütle ju midagi, mitte millegi poolt ei agiteeri. Pigem töötab oma ülesandele vastu. Peale ühe Lenini tsitaadi pole palas midagi. Praegu on selle ühiskondlikult tähtsa ürituse 51. aasta. Kas see primitiivne töö millegi poolest erines sellest tööst, mida tehti 1919. aasta rasketes tingimustes? Kui valitsus on otsustanud selle päeva tööst laekunud tulud anda tervishoiu- ja põllumajandusorganite arendamiseks, siis oleks tulnud näidata seda osa laupäevaku vajalikkusest ja tähtsusest. Materjal, mis Keskkomiteed jäädvustas, oli nõrk.

V. Anderson: Selles palas on kogu meie kroonika ja dokumentaalfilmide kontsentraat. On näha, kuidas meie töötame - formaalne, väline, mõtestamata, ebakvaliteetne töö. Siin pole mõtet kellelegi üksikult süüd veeretada. Tuleb alustada kõigist, kes nende ringvaadete koostamisest osa võtavad - toimetajad, režissöörid, operaatorid, helikujundajad jne. Meie tase läheb kogu aeg allapoole.
Meie jäädvustame aega. Kui 10 aasta pärast tahame teha Nõukogude Eesti kroonikat, siis mida me saame sellest laupäevakust siit võtta?

S. Školnikov: V. Andersonil on üldiselt õigus, me läheme kogu aeg allapoole. Selle pala puhul tuleks siiski diferentseerida, neli operaatorit võtsid igaüks omamoodi.

L. Meri: Kas Kunstinõukogu ei võtaks vastu niisuguse otsuse - käesoleval sügisel läbi viia ringvaadetele pühendatud teoreetiline seminar ja kutsuda sellele seminarile vabariigi juhtiv publitsistika teoreetik Juhan Peegel.
Ma julgeksin garanteerida, et tema külaskäik saaks olema huvitavaks sündmuseks ja annaks põhjust loota tõsist ja huvitavat loomingulist jutuajamist.
Palale anti 3. tasustamisgrupp.
Allikas: ERA.R-1707.1.1064 Kunstinõukogu protokollid.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm