Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmi reklaamlause

Kesse muu ikka kino teeb, kui mitte ise!

Kinobussist valmis dokumentaalfilm

Mikk Ranna režiiga film “Kinobuss– kino koju kätte” tutvustab Kinobussi igasuvist ringsõitu ning sisaldab katkendeid kõigist neljast suvetuurist aastatel 2001-2004. Film räägib noortest filmitegijatest ja -tudengitest, kes sõidavad Eestis kinotraditsiooni taastamise eesmärgil suviti ringi Kinobussiks ristitud vana bussiga. Filmi peategelane on Kinobussi juht Marko, kes avastab läbi Kinobussi Eesti vana filmiklassika ning ka enda ande filme luua.
Kinobussist valmis dokumentaalfilm. Kinobussi teataja 2005, http://www.hot.ee/eveanddawn/pdf/KINOBUSSITeataja2005.pdf (16.08.2013).

MTÜ Kinobuss

MTÜ Kinobuss on 2001. aastal loodud organisatsioon, mille missiooniks on ühendada film, meedia, haridus ja innovatsioon ning arendada ja levitada filmi- ja meediaharidust ning kinokultuuri üle Eesti nii üld- kui vabahariduse tasandil.

Filmiharidus on uude riiklikku õppekavasse sisse kirjutatud – vaja on aga välja arendada metoodikaid selle elluviimiseks ja integreerimiseks teiste õppeainetega. Nii üldharidus kui mitteformaalne õpe vajavad üha rohkem uusi kaasagseid digitaalseid ja interaktiivseid õppematerjale ja -metoodikaid, mis arvestaksid audiovisuaalsete meediumide kasvava osatähtusega meie igapäevaelus. MTÜ Kinobuss tegeleb selliste materjalide ja metoodikate väljaarendamisega.

Lisaks filmiharidusele seisame ka kinokultuuri jätkusuutlikkuse ja kättesaadavuse eest üle-Eestilisel tasandil. Meie missiooniks on viia kinokultuur nendeni, kel sellest kõige enam vajaka on, ehk siis Eesti väikelinnade ja -asulate ning maapiirkondade elanikeni. Seisame eelkõige Eesti filmide leviku eest üle-Eestilisel tasandil, kuid toome sisse ja levitame ka välismaiseid väärtfilme.
KINOBUSS TULEB! / Kino koju kätte! / Cinema on demand!, http://kinobuss.ee (16.08.2013).

Kinobuss: teeme seda, mis meile südamest meeldib

Alguses tegutses Kinobuss Mikk Ranna filmitootmisettevõte Multi Film OÜ alt, kuid õige pea loodi omaette filmileviorganisatsioon Kinobuss MTÜ.
„Tahtsime ühelt poolt tuua filmivaatamise kui seltskondliku sündmuse tagasi eestimaalaste ellu ning teisalt pakkuda ka lisaväärtust – tuua inimesed lähemale filmimaailma ja filmiloomise saladustele ning panna nad seeläbi filmikeelt ka paremini mõistma,“ räägib Kinobussi rajaja ja juht Mikk Rand.
Alguses tegutseti vaid suviti, ent juba 2003. aastaks kasvas Kinobuss  aastaringselt tegutsevaks ettevõtmiseks. Aastatega omandas üha olulisema kaalu vaatajate harimine: „Kui 2001. aastal alustasime, siis olid inimesed läbi imbunud välismaisest kommertskinost. Nüüd sai Eesti kino jälle pildile. Vaja oli edasi arendada kinopubliku filmikeele lugemise oskust, sügavamat mõistmist ja arusaamist valdkonnast,“ lausub Mikk.
http://www.looveesti.ee/edulood/eestist/49-kinobuss-teeme-seda-mis-meile-suedamest-meeldib.html (21.08.2013).

Vaata lisaks:
Kinobuss - Vikipeedia, vaba entsüklopeedia

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm