Avaleht » Filmiliigid

Puudutus (2023)

Mängufilmid | Draama Kestus: 17:00

Huviinfo

Andrei Liimets: „Kahe Linna linaloo vahele mahub veel üks tõsine, päevakajaliste nootidega lugu tuntud nimelt, seekord küll hoopis näitlejana karjääri teinud Jaanika Arumilt. Lavastajadebüüt „Puudutus“ räägib noorest neiust, kes tahab oma hiljuti lahkunud ema surnukeha õigeusu kommete järgi riietada, kuid satub vastamisi matusebüroo reeglitega.

Arumi film on inimlik ja võetud üles ülimalt naturalistlikus, mõjuvalt lihtsas stiilis. Peamiseks kitsaskohaks jääb aga pisut hõre lugu, mis annab edasi eheda isikliku emotsiooni ja tegelaste sisemised eetilised pained, kuid mõjub samas segaselt ja detailivaeselt ning jääb tervikuna veenva dramaturgilise lõpplahenduseta natuke poolikuks.“

Arvustuse täistekst:
https://kultuur.postimees.ee/7983959/vobelev-valjakutse-taispikkadele-mangufilmidele
Liimets, A. (2024). Võbelev väljakutse täispikkadele mängufilmidele [lühifilmide kogumikust „Lühike on uus pikk“, mis sisaldab filme „Ööbik“, „Kingitus orbiidilt“ (mõlema režissöör Leeni Linna), „Öö“ (Teresa Väli), „Puudutus“ (Jaanika Arum“ ja „Kuidas näkkab“ (Meisterjaan)]. Postimees, 21. märts, lk 17, ill.

Katarina Kala: „„Puudutuses“ näeme, kuis Anna (Martina Georgina), päeval netikasiinos töötav krupjee, peab hüvasti jätma ootamatult autoõnnetuses hukkunud emaga. Religioon ja matusekombestik põrkuvad kokku bürokraatiamasinaga ning eiratakse Anna soovi viimsele teekonnale saatmiseks ema ise riietada. Filmis kaevutakse Anna läbielamistesse leinaajal. Kõige valjemini kõnelevad vaiksed hetked: omaette rituaalne mandariinide koorimine, rõdul suitsu tegemine, matusekleiti riietumine või vannis keha pesemine. 17 minuti jooksul tõstetakse filmis üllatavalt mitu teemat, olgu selleks integratsioon, lein või tänapäeva matusetalituse kombed. Religioosne kogemus osatakse tuua ka vaatajani: Anna punane kleit seostub kristluses punasega kujutatud vere ja märterlusega ning helesinine matuse­kleit meenutab katoliikluses neitsi Maarjale omistatud värvi. Samasugusele mõtterajale viivad ka mitmel korral ekraanile ilmuvad mandariinid – kas siis jäänuk nääritraditsioonist või seos uute alguste, energia ja soojusega.“

Arvustuse täistekst:
https://sirp.ee/s1-artiklid/film/luhike-aga-magus/
Kala, K. (2024). Lühike, aga magus? [Lühifilmide kogumikust „Lühike on uus pikk“, mis sisaldab filme „Ööbik“, „Kingitus orbiidilt“ (mõlema režissöör Leeni Linna), „Öö“ (Teresa Väli), „Puudutus“ (Jaanika Arum“ ja „Kuidas näkkab“ (Meisterjaan)]. Sirp, 22. märts, lk 21–22, ill.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm