Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmi saamisloost

Katke intervjuust produtsendiga

Eve Tisler, kuidas te sellise filmiideeni jõudsite?

„Vanaema, saa tuttavaks!” on sellisel kujul valminud suuresti seetõttu, et nii mina kui ka režissöör Kaire (Russ – toim) olime 2018. aastal värskelt Eestisse naasnud. Kaire oli üle kümne aasta Eestist eemal viibinud ja mina olin pea neli aastat Ameerikas elanud. See film on sündinud kõrvalpilgust – tunnetusest, et Eestis on endiselt õhus hulk teemasid, millest ei räägita piisavalt. Ideealge tuli Kairelt, ta leidis, et see võiks olla perekonnalugu, mis on seotud LGBT+ teemaga. Mina astusin juurde, hakkasime teemat paika panema ja edasi arendama.

Te ise ei ole osa LGBT+ kogukonnast. Oli seetõttu teemat mõnevõrra keerulisem käsitleda?

Kui mina ja Kaire hakkasime projektiga tegelema, ei mõelnud me sellest kui LGBT+ filmist, soovisime rääkida Eesti ühiskonnas olulistest teemadest. Üks läbivaid teemasid on põlvkondadevahelised konfliktid ning noorema põlvkonna vabameelsus vs. vanema põlvkonna arusaam sellest, kuidas asjad tegelikult käivad. Et film juhtus olema LGBT+ teemal, näitabki, et meil on ühiskonnas osa teemasid läbi rääkimata. Meie eesmärk oli stsenaariumisse kirjutada häid karaktereid ja loogilisi tegelasi ning ehitada konflikt üles inimlikult pinnalt, mitte sildistamise teel.

Mis põhjusel te just lühifilmi kasuks otsustasite?

Vastus on raha. Filmitegemine on väga kallis lõbu ning see oli minu ja Kaire n-ö passion project. Film seisis stsenaariumina mitu aastat ja me kahtlesime, kuidas selle üldse tehtud saame. Umbes kaks aastat tagasi otsustasime omavahel, et peame ikka ära tegema. Oleme projekti alla nii palju tööd pannud ja mõlemad uskusime sellesse loosse.
/---/

Intervjuu täistekst:
https://epl.delfi.ee/artikkel/96600221/lgbt-teemal-tehtud-luhifilmi-produtsent-eestis-on-endiselt-ohus-hulk-teemasid-millest-ei-raagita-piisavalt
Jefimov, L.-M. (2022). LGBT+ teemal tehtud lühifilmi produtsent: Eestis on endiselt õhus hulk teemasid, millest ei räägita piisavalt. Eesti Päevaleht, 10. mai, lk 10–11.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm