Avaleht » Filmiliigid

Jõulud džunglis (2020)

Filmi originaalpealkiri läti keeles: Ziemassvētki Džungļos

Mängufilmid | Seiklusfilm | Koguperefilm Kestus: 103:00

Huviinfo

Filmi saamisloost

Kõik algas väga vanal ajal (2013) maa ja mere taga ühel lumisel PÖFFi-aegsel vastuvõtul Tallinna raekojas, kus akna all ajasid juttu Eesti filmirežissöör Jaak Kilmi ning Läti produtsent Roberts Vinovskis. Lumesadu vaadates süttis idee, et peaks nüüd tegema ühe laheda jõulufilmi. Rõhuga sõnal «lahe». Samas otsustati, et kummas riigis rahakraan enne avaneb, selle lipu all film ka purjetab. Eesti-poolne produtsent Evelin Penttilä rääkis, et Läti rahastus selgus varem, ja kuna samal ajal oli Eestis arendamisel «Eia jõulud Tondikakul», langes otsus, et kaht jõulufilmi korraga ei toetata.

Aga mida tähendab «lahe»? No teeme teistsuguse, arutasid mehed. Teeks kõrbes? Aga teeks džunglis? Džunglis….? Ja selle jutuajamise tulemus, Jaak Kilmi film «Jõulud džunglis» jõuabki täna kinodesse.

«Mulle sobivad lätlased väga. Naljaga võib öelda, et toredasti on Läti mu teine kodumaa, ma saan siis rohkem filme teha,» rääkis Kilmi. Ka tema eelmine film, dokumentaal «Minu spioonist isa» (2018) oli läbilõhki Läti lugu.

Filmimiseks vajalik džungel leiti Indoneesiast, aga see on 267 miljoni inimesega maailma suurim moslemiriik ning ehkki seal on ka kristlasi, ei peeta jõuludest suurt midagi. Isegi Coca-Cola pole oma punakuuelise jõuluvanaga suutnud selles suhtes midagi ära teha. Film linastubki Indoneesias pealkirja alla «Džungliseiklus». «Me igaks juhuks jõule ei maini. Mine tea, võib-olla oleks selle peale mõni uks sulgunud,» lisas Kilmi. /---/

Loe edasi:
https://leht.postimees.ee/7125277/samanistliku-jouluvana-otsingud-vihmametsas
Alla, H. (2020). Šamanistliku jõuluvana otsingud vihmametsas. Postimees, 4. dets, lk 22–23.

Filmi suur staar on Rebeka Šuksta, kes kehastab kümneaastast tüdrukut Paulat, enam-vähem temavanused ongi ju kõigi heade jõulufilmide kangelased (kui me ei arvesta Nakatomi Plaza ventilatsioonitunneleis roomavat John McClane’i). Aga näitlejameisterlikkuse ning lihtsalt esimesest pilgust publiku südame võitmise võimega ületab teda sujuvalt edukalt noor Indoneesia näitleja Brydden Fablo Escobar, kes mängib Paula filmipartnerit Akhimi.

Akhim on suur džungliekspert, ehkki pole ise sinna eriti sattunud, sest noh, matemaatika hinded ja karm isa jms. Teise filmiajaloo suure seikleja Indiana Jonesiga on tal ühist see, et mõlemad pelgavad kangesti madusid. Kõrvalosades näeb Pääru Oja, Saara Piusi ning Tõnu Karki. Kui viimane kehastab üpris ebatavalist jõuluvana, siis Oja ilmub filmis korraks ühes kõige koomilisemas stseenis, kus ta vist üldse kunagi on olnud. Gorillakostüümis mööda džunglit ringi kalpsavat ja Kalašnikovi automaadiga vehkivat Eesti staarnäitlejat ei näe just iga päev ja igas filmis. Olgu see paljastus vaid õhutuseks kinnominekule!

Hoolimata sellest, et relvad ka mängus on, ei ole džunglijõulude filmis lasteloole sobimatut vägivalda. On küll mõni hetk, kus nooremal vaatajal võib korraks kõhe hakata, aga ei midagi sellist, mis traumasid põhjustaks ning mille üle pärast ema-isaga filmi arutades naerda ei saaks. Pealegi, mis seiklus see ilma väikese jubedusvõdinata oleks! Eraldi kiitust väärib operaator Aigars Sermukšs, kes on vihmametsa keeruliste valgusolude ja muidu raskete tingimuste kiuste selle kõik ka veenvalt pildile saanud. /---/

Artikli täistekst:
https://leht.postimees.ee/7125305/seikluslik-ja-sooja-sudamega-joululugu
Alla, H. (2020). Seikluslik ja sooja südamega jõululugu. Postimees, 4. dets, lk 22.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm