Avaleht » Filmiliigid

Vseviov (2020)

Dokumentaalfilmid Kestus: 52:00

Huviinfo

Filmi saamisloost

Idee Vseviovist film teha tuli produtsent Kristiina Davidjantsil, kelle õhutusel võeti osa Eesti filmi instituudi, kultuurkapitali ja ERRi portreefilmide konkursist. Kui selgus, et filmi idee valiti teiste seas välja, tõusis [Elen] Lotmanil ka adrenaliinitase.
„Mind üllatas, et temast polnud veel filmi tehtud. Tegu on ju väga karismaatilise inimesega,“ ütles Lotman.
Portreefilmis kulgeb režissöör koos David Vsevioviga läbi tema sünnipäeva – nii pidulikel üritustel seltskonnas kui ka kahekesi. Lotman tunnistas, et nagu iga portreefilmi tegijat, kimbutas ka teda hirm inimest ära lörtsida. Või teiselt poolt: hirm teha kehv või igav film.
„Tahtsin, et dokk oleks Vseviovi vääriline, et see ei teeks talle liiga ega tegeleks sensatsiooni vaimus paljastamisega. Sarja eesmärk ju ongi jäädvustada Eesti kultuuritegelasi,“ rääkis Lotman. Ta ei tahtnud luua klassikalist autorifilmi, mille puhul võetakse üks teema ja lahatakse sellest lähtuvalt inimese olemust süvitsi. „Teatud paraadsuse element on selles filmis siiski olemas,“ tunnistas Lotman. /---/
Loe artikli täisteksti:
https://tartu.postimees.ee/7111497/elen-lotmani-filmis-kulgeb-vaataja-david-vseviovi-korval-labi-sunnipaevade
Zõbin, J. (2020). Lotmani filmis kulgeb vaataja Vseviovi kõrval läbi sünnipäevade. Postimees: Tartu Postimees, 17. nov, lk 8.

Pidulik kummardus populaarsele ajaloofilosoofile

Selleks et portreteerida ajaloolast, pole vaja alustada puuri ja peibutiste joonistamisest, mille peale portreteeritav võiks kohale lennata, nagu kirjutas Jacques Prévert 1945. aastal oma luuletuses „Kuidas portreteerida lindu“. Puur, milles ajaloolane elab, on tema aeg ja laulab ta siis, kui sel ajal puuduvad trellid.

Loe lähemalt:
https://leht.postimees.ee/7092396/pidulik-kummardus-populaarsele-ajaloofilosoofile
Karjatse, T. (2020). Pidulik kummardus ajaloofilosoofile. Postimees, 23. okt, lk 19.

Peeter Sauter: „Kas kangelane ise soovis paraadportreed? Kahtlen. Aga nüüd meil see on ja muutub paratamatult ikooniliseks.“

Loe arvustust:
https://sirp.ee/s1-artiklid/film/targast-raakivast-peast-doki-tegemise-paradoks/
Sauter, P. (2020). Targast rääkivast peast doki tegemise paradoks. Sirp, 30. okt, lk 17–18.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm