Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmi saamisloost

Filmi hakkas Meel tegema sellepärast, et tal on selle kohaga eriline hingeside. Just sealt sai alguse tema teine tulemine loodusse, kui ta üliõpilasena Alam-Pedjal kopraid uuris. Filmiga nägi Meel vaeva poolteist aastat.

Filmitegija tunnistas, et kõige meeliülendavamad hetked on tal filmi tehes olnud seoses päikese loojanguga, nii talvise tohutu külmaga, kui päike punasesse uttu sukeldub, kui ka suvise loojanguga, kus jõgi ja selle elanikud on justkui muinasjutumaailmast pärit.

Kõige raskemad hetked olid filmitegijal talvel, kui ta kogu rasket tehnikat kelguga enda järel vedas, koorem kaalus aga üsna palju. Negatiivset mälestust neist sündmustest pole talle aga jäänud.

Varem on produtsent Õie Arusoo teinud Alam-Pedjast 2000. aastal 16 minuti pikkuse filmi “Unustatud maailm, Alam-Pedja”. Selle filmi režissöör oli Peeter Brambat, operaator Raul Priks ning helilooja Kuldar Sink.

Laasik, H. (2013). Remek Meel tegi esimese täispika filmi Alam-Pedjast. Vooremaa, 26. nov.

Filmist kriitiku pilguga

Maris Balbat: „„Alam-Pedja“ üks väärtusi ongi just tabatud liikide paljusus, kaadrite unikaalsus. /---/

Haruldased filmikaadrid ei tule kergelt kätte. Remek Meele filmist aimub Rein Maranile omast püsivust, huvi ja annet. Maranit ongi Remek Meel pidanud oma oluliseks mõjutajaks. Marani külvatud seeme on häid vilju kandnud ning järeltulijate pärast ei pea muretsema. Remek Meele kaamera filmib teda ümbritsevat maailma rahulikult ja kiirustamata. Kaamera nagu tabaks looduse enda sisemist rütmi. /---/

Filmis on siiski üks komponent, mida mina näinuksin ideaalis teises võtmes: kauni, kohati pisut müstilisena mõjuva pildi ja heliga on vastuolus asjalik, puhtinformatiivne tekst, mida loeb Toomas Lasmann samuti asjalik-õpetlikul toonil. Ühelt poolt on ju hea, et me kõikide nähtud liikide kohta vajalikku ja huvitavat teavet saame, teisalt võinuks tekstki olla pildile vastavalt veidi kujundlikum, veidi isikupärasem – või vähemalt paindlikumalt ette kantud. /---/

Remek Meele filmipilt on kaunis, kuid vaatamata hingematvatele päikeseloojangutele, salapärastele vetepeegeldustele ja sügisvärvides säravale metsale pole siin grammigi magusust.“ /---/

Balbat, M. (2014). Pildi lummuses [Remek Meele loodusfilm „Eesti loodus: Alam-Pedja“]. Teater. Muusika. Kino, nr 4, lk 114-118.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm