Avaleht » Filmiliigid

Töö käib! (2012)

Padaoru Andrese Tõde ja Õigus

Dokumentaalfilmid Kestus: 31:00

Huviinfo

Filmist meedias

Virumaa Teataja: Pearõhk on filmis autorite sõnutsi korvpalliga seonduval temaatikal, kuid mitte ainult: kaameraga on ligi pääsetud ruumidesse ja olukordadele, kuhu raha eest juba piletit ei osta. Ja muidugi oskab vaimukas ja sõnaosav Andres Sõber filmivaatajat üllatada.“
Virumaa Teataja, 14.12.2012.

Postimees: Kolmapäeval ETV eetris olnud dokumentaalfilm Rakvere Tarva korvpallimeeskonna peatreenerist Andres Sõbrast sai peategelase enda arvates mõnus, rahulik ja maitsekas.
«Mulle meeldis kõige rohkem, et Taavi (filmi autor Taavi Arus - toim) tegi asja mõnusalt, rahulikult ja maitsekalt ära,» ütles Sõber ERR-i spordiportaalile.

Filmis oli näha ka Tarva meeskonna köögipoolt ehk siis meeskonna koosolekuid riietusruumis, kuhu tavaliselt kõrvalised inimesed ei pääse. «Ega ma ei jõudnud mõelda, et räägi nüüd selliselt, et Juhan ja Jaan pärast teleka ees rahulikuks jääks. Hea, et kõiki "kuradeid" päris välja polnud lõigatud,» muheles Sõber.“
Pahv, P. (2012). Aus pilt tegelikust tööst [dokumentaalfilm Rakvere Tarva korvpallimeeskonna peatreenerist Andres Sõbrast „Töö käib!“]. Postimees, 20. dets, lk 27.

Igor Garšnek: „Ühelt poolt on see küll portreefilm, kuid tänu mitmetele dünaamilistele treening- ja võistluskaadritele ka vaatemänguline dokumentalistika, kus liikumine, spordielu dramaatika ja aktiivne elu sees. Elu keeb ja töö käib! Mingeid sügavamõttelisi alltekste või hinge paljastavaid pihtimusi ei maksa siit otsida.

Kaameratöö on siin väga detailide- ja vaheldusrikas, ulatub suures plaanis spordiinventarist ja lähiplaanis korvpallimatšist kuni kulissidetaguste „arveteklaarimisteni” välja, kus Andres Sõber sajatab Rakvere Tarvase ja Eesti noortekoondise korvpallureid võistluste vaheajal. Või siis julgustab ja kiidab. Treener Sõbra kõnepruuk on sealjuures otsekohene, järsk ja mahlakas. „Kurat! Olete sitakotid või!?” ei suuda ta ennast pärast ühte võistluslikku ebaõnnestumist enam talitseda. Hiljem ta selgitab kaamerasse: „Kui andmiseks läheb, saavad kõik. Ja kui kiitmiseks läheb, saavad ka kõik.”

Usutavasti saavad korvpallihuvilised sellest filmist teada nii mõndagi huvitavat, kui Andres Sõber räägib spordivõistluste psühholoogiast, taktikast ja strateegiast, et kui palju peab enne mängu asju ette planeerima. Ning et latt tuleb alati võimalikult kõrgele seada, muidu pole asjal mõtet. Filmi lõpus ilmub korra kaadrisse ka Andres Sõbra Padaoru maakodu, mille kohta ta ise ütleb: „See maavärk tuleb iseenesest. Ma Kohila poiss, ega Kohila pole ka mingi New York …”

Rein Mets ja Andres Sõber on mõlemad küllaltki värvikad persoonid, ehkki kumbki omas elemendis ja isemoodi.“
Garšnek, I. (2013). Homod, Jeesus ja korvpall [dokumentaalfilmidest "Jeesus, homod ja kiisud" ning "Töö käib! Padaoru Andrese tõde ja õigus"]. Sirp, 7. juuni, lk 26.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm