Avaleht » Filmiliigid

Politsei suurparaad Tallinnas (1936)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr.130, 1/4

Pikem versioon "Politseiparaad", EKF kroonika (1936)

Filmikroonikad Kestus: 03:26

Huviinfo

Ajalehtedest

Laupäeval kell 14 toimus Vabaduseplatsil pealinna politsei suurparaad, mis peeti Tallinna-Harju prefektuuri 18. aastapäeva puhul. Politseinike esmakordset avalikku paraadi oli ilmunud jälgima rohkel arvul uudishimulikke. Kaitsevägede ülemjuhataja kindral Johan Laidoner tervitas paraadi, mis koosnes Tallinna ja Harjumaa välipolitseinikest ja politseikooli õpilastest. Kriminaal- ja poliitilise politsei ametnikud paraadist osa ei võtnud. Johan Laidoner pidas politseinikele kõne, mille lõppedes kõlas hümn. Seejärel asus kindral Laidoner tribüünile koos siseminister Kaarel Eenpaluga. Algas paraadmarss orkestrihelide saatel. Paraadi eesotsas sammus politseikool, nende järel politseikomissaride rühm komissar Plinkiga eesotsas. Politseinikud olid varustatud püssidega, igas rühmas oli ka kuulipilduja.
Erilise tähelepanu osaliseks sai gaasikaitseüksus – gaasikindlas riietuses, gaasimaskides, kummisaabastes ja –kinnastes. Üksuste lõpposas olid mehed kloorilubjasõelte ja –rullidega.
Kogu paraadi filmisid Eesti Kultuurfilmi operaatorid. Kuna aga ilm oli udune, siis oli nende töö raskendatud.
Õhtul oli Estonia kontserdisaalis politseiorkestri ja politseiametnike meeskoori kontsert ning Mustpeade Klubis pidu.

Politseinike suurparaad Vabadusplatsil (1936). Päevaleht, 13. dets, lk 2.

Paraadil osales u 500 politseinikku linnast ja Harjumaalt. Paraadiks olid kohale tulnud ka kõi vabariigi prefektuuride prefektid. Politseinikud kandsid talimütse. Paraadil viibisid valitsuse liikmed, piirivalve ülem, linna komandant jt kõrgemad sõjaväelased.

Suur politseiparaad Tallinnas (1936). Uus Eesti 13. dets, lk 1.

Isikutest

Nikolai Reimann (al 1937 Nigul Reimo; 1887 – 1941 Solikamsk) oli eesti jurist. Olnud Tartu-Valga prefekt, politseivalitsuse direktor, siseministri abi, Tallinna-Harju prefekt 1934-1940.

Nigul Reimo, http://et.wikipedia.org/wiki/Nigul_Reimo (5.07.2011).

Richard Veermaa (aastani 1935 Richard Vreeman; 1901 Võrumaa – 1942 Ussollag, Permi oblast) oli Eesti poliitik, politseivalitsuse direktor (1935–1938) ja siseminister (1938–1939).

Richard Veermaa, http://et.wikipedia.org/wiki/Richard_Veermaa (5.07.2011).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm