Avaleht » Filmiliigid

Pioner-juhtide kongress (1940)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr 6, september 1940

4/4

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Nõukogude Eesti nr 6, Pioneerijuhtide ettevalmistuskursus

Filmikroonikad Kestus: 01:14

Huviinfo

ENSV Pioneeriorganisatsioon

EKNÜ Keskkomitee juurde oli augustis 1940 moodustatud pioneeride organiseerimise büroo.
ENSV Pioneeriorganisatsioon asutati 1940 - 1941. See allus ELKNÜ juhtimisele ja kuulus Üleliidulisse V. I. Lenini nimelise Pioneeriorganisatsiooni.
Eestimaa Leninlik Kommunistlik Noorsooühing, http://et.wikipedia.org/wiki/Eestimaa_Leninlik_Kommunistlik_Noorsoo%C3%BChing (20.08.2011).

Esimeste pioneerirühmade moodustamisest Eestis

Laiema ulatusega kui Kommunistlike Noorte Ühing oli kooli alal p i o n e e r i d e o r g a n i s a t s i o o n , sest siia kuulusid algkooliealised noored 10-15 eluaastani. Selle ülesanne oli kasvatada noortest „sotsialistliku kodumaa kodanikke, kes täiesti on andunud Lenini-Stalini suurele tööle”, eeskätt valmistada neid ette kommunistlike noorte ühingusse astumiseks.

Pioneerirühmade loomine ja tegevus arenes kohtadel väga erineva eduga, vastavalt sellele, kuidas olid kohalikud tingimused ja kui agarad olid järelevalve organid. Maal oli koole, kus õppeaasta lõpuni ei jõutud pioneerirühmade asutamiseni, kuna kohapeal ei leidunud kohast organisaatorit ja õpetajad ei saanud sellega toime.
Palju oli koole, kus mitmete nõudmiste ja ähvarduste peale esitati koolivalitsusele mingi nimestik, kuna tõelise tegevuseni ei jõutud. Et pioneerirühmade puudumine oli selgeks tunnistuseks koolijuhataja ja õpetajate tagurlikust meelsusest, püüdsid rahvusmeelsedki koolijuhatajad mõnikord mõjutada õpilasi laskma end pioneeride nimekirja võtta, kui omal algatusel soovijaid ei olnud või oli liiga vähe. Sagedasti asusid pioneere juhtima õpetajatest endised noorkotkaste ja kodutütarde juhid, kes hoidusid rühmade tegevuses igasugusest kommunistlikust sisust, jätkasid seda enam-vähem endises vaimus või vähemalt hoidusid igasugusest poliitilisest kallakust.

Pioneeridele anti mitmesuguseid soodustusi, korraldati koosviibimisi, mänge, võistlusi jne, millest keegi heameelega ei tahtnud eemale jääda. Kaugelt suurem osa noori kahtlemata ei astunud pioneeriks mõttega „heaks kommunistiks” saada, nagu see organisatsiooni eesmärgiks oli. Kus aga ümbruse suhtumine pioneeridesse üldiselt eitavaks oli kujunenud, ei lasknud ka lapsed endid sugugi kergesti mõjutada.
Täpsemalt:
Bolševistliku kasvatuse üritused Eesti koolides, http://www.nommevalitsus.org/index.php%3Fp%3D7896 (20.08.2011).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm