Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Džohhar Dudajev 

Džohhar Dudajev (15.04.1944 – 21.04.1996) – Tšetšeenia sõjaväelane ja riigitegelane, Itškeeria Tšetšeeni Vabariigi esimene president (1991-1996).
Täpsemalt:
Džohhar Dudajev - Vikipeedia, vaba entsüklopeedia

Filmist kriitiku pilguga

Olev Remsu: „Toomas Kümmel, Artur Talvik, Edvard Oja ja Andres Prikk on tänaseks teinud kaks filmi Tšetšeenia tragöödiast, neile lisandub pikk intervjuu Tšetšeenia rahvuskangelase ja esimese presidendi Džohhar Dudajeviga. /---/

Mul oli au isiklikult tunda Džohhar Dudajevit, võin öelda, et intervjuuvorm pole võimaldanud edasi anda kogu tema sära, intelligentsust ja meelekindlust.

Kaks intervjueerijat (Toomas Kümmel ja Artur Talvik) võinuksid ju korraldada küsitluse risttule, siis oleks ilmnenud Dudajevi tõeline kütkestavus ja karismaatilisus. Küsijad ei tohi tunda aukartust, see takistab intervjueeritava paeluvuse ja vägevuse esiletoomist. Küsimused olgu intrigeerivad, isegi mõneti provokatiivse alatooniga. Parimaks küsimuseks see, kui taheti teada, miks ametnikud president Dudajevi ümbruskonnas nõnda tihti vahelduvad. Kohe võttis Dudajev tuld, tema miimika ja žestid hakkasid kõnelema, jutu sisu aga näitas presidendi kõrget eetikat ja mõistuse vahedust. Dudajev tegi selgeks kogu altkäemaksusüsteemi olemuse, millest on vammina mürgitunud korruptiivsed ühiskonnad. Kõik ametikohad on ostetavad-müüdavad, positsioonile ei pääse inimene, kes sinna sobiks oma võimete poolest, vaid alatu šlikerdaja, kes teab, kuidas asju aetakse.

Olnuks niisuguseid küsimusi rohkem! /---/

Vahest tundub, et ma olen liiga kriitiline. Tegelikult meeldisid mulle nii mõlemad filmid kui ka intervjuu Dudajeviga. Ma saan aru, et rohkemaks ei ole jätkunud aega ega vahendeid ning filmi autoritele kuulub minu sügav kummardus. See on tõepoolest üllas tegu püüda välja murda valede rõngast, millega Vene pool on Tšetšeenia ümbritsenud.“ /---/

Remsu, O. (2001). Meelekindlust ei saa alistada [kolmest  Tšetšeenia sõda kujutavast Exitfilmi dokfilmist: "Vabadus või surm" (1995), "Intervjuu president Dudajeviga" (1995) ja "Pagulaslaagri lapsed" (2001)]. Teater. Muusika. Kino, nr 12, lk 97-99.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm