Avaleht » Filmiliigid

Tartu Ülikool (1932)

Theodor Lutsu Filmiproduktsiooni võttematerjal

Muud liigitused Kestus: 02:25

Huviinfo

Vanadest ajalehtedest

Tartu ülikooli eeloleva 300 a. juubeli puhuks valmistatakse ülikooli asutustest ja nende tegevusest film. Stsenaariumi selleks on valmistanud üliõpilaskonna esim. Ilmar Tõnisson, filmib meie tuntud operaator Th. Luts. Film saab pikk umbes 800 meetrit ning selle demonstreerimiseks kulub pool tundi.
Umbes üks kolmandik filmist on juba valmis. Teisipäeva õhtupoolel oli ülikooli nõukogu koosoleku filmimine. Selleks oli filmija nõukogusaali asetanud hulk lampe, kokku 100.000-küünlalise valgustusjõuga. Kolmapäeval filmiti loengu- ja eksamistseene. Film valmib juubelipidustusteks.
Ülikooli filmimine täies hoos (1932). Postimees, 26. mai, lk 5.       

Film ülikoolist hästi õnnestunud*

Demonstreeritakse kino “Centralis”

Kolmapäeva lõuna ajal demonstreeriti kino "Centralis” kitsamale ringile Akadeemilise Kooperatiivi ettevõttel ja meie tuntud filmilavastaja Th. Lutsu poolt valmistatud filmi Tartu ülikooli ajaloost ja tööst. Film on valmistatud üliõpilaskonna esimehe Ilmar Tõnissoni käsikirja järgi ja haarab ülikooliga ühenduses olevaid eluavaldusi laialdaselt ja huvitavalt. Film algab ülevaadetega Tartust. Antakse ilusaid ja maitsekaid vaatepilte Tartust kui Emajõe Ateenast. Eriti ilusad on ülesvõtted lennukilt, kus Tartu jätab toreda suurlinna mulje. Samuti on ülitoredaid võtteid tehtud Toomelt – linn näeb siit välja kui suur õites aed.
Järgnevad ülevaated ülikooli ajaloost, hoonetest, asutajatest ja praegustest juhtidest, tööst ülikooli teaduskondades, katsejaamades jne. Eriti allakriipsutamist väärivad ülikooli osas ülesvõtted Botaanika aiast. Ka üliõpilaskonna tööst on antud mitmekülgne läbilõige, mille väärikaks lõppeffektiks on pildid tõrvikutega rongkäigust.
Filmi võib lugeda kõigiti õnnestunuks. Filmi valmistajad on olnud tööl huvi ja andumusega ja see töö on annud häid tulemusi. Filmi Tartu ülikoolist tuleb pidada üheks kõige paremaks eesti filmiks. Film peaks leidma laialdast huvi nii kodu- kui välismaal. Film hakkab jooksma kino “Centralis” kolmapäevast alates. Filmi pikkus on umbes 800 meetrit. Th. Luts valmistab veel teise filmi ülikooli juubelipidustustest, mis algavad kolmapäeval.
Kogu Tartu ülikooli juubeli elevuses. Film ülikoolist hästi õnnestunud (1932). Postimees, 30. juuni, lk 2.

* jutt käib filmist  "Alma Mater Tartuensis" (toim).

 

 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm