Avaleht

Veljo Käsper

Mängu- ja kroonikafilmide lavastaja Veljo Käsper sündis 13. mail 1930 Tallinnas. Pärast keskkooli töötas ta õpetajana ja oli komsomolitööl Tartus. Seejärel õppis Käsper Üleliidulise Riikliku Kinematograafia Instituudi (VGIK) režiiteaduskonnas Lev Kulešovi meistriklassis, mille ta lõpetas 1964. Diplomitööks oli lühimängufilm "Roosa kübar" (1963). 1960. aastast töötas Käsper Kunstiliste ja Kroonikafilmide Tallinna Kinostuudios (Tallinnfilmis) dokumentaalfilmide, kinoringvaadete (8 "Nõukogude Eestit" aastail 1960–78) ja mängufilmide režissöörina. Palju energiat pühendas ta filmiamatööride juhendamisele. Oli abielus dokumentaalfilmide ja ringvaadete režissööri Valeria Anderson-Käsperiga. Veljo Käsper suri 16. märtsil 1982 Tallinnas.

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1983 "Küljetuul" Telemängufilm Stsenarist
1981 "Pihlakaväravad " Mängufilm Režissöör
Stsenarist
1980 "Kutsumus" Dokumentaalfilm Režissöör
1979 "Strateegia ja reservid" Dokumentaalfilm Režissöör
1979 "Tule süütamine" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1978 "Autojuht Albert Schön" Filmikroonika Režissöör
1978 "Ehitaja Leopold Kumel" Filmikroonika Režissöör
1978 "EKP KK sekretär Vaino Väljas" Filmikroonika Režissöör
1978 "Helilooja Gustav Ernesaks" Filmikroonika Režissöör
1978 "Jalgrattur Aavo Pikkuus" Filmikroonika Režissöör

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm