Avaleht

Mart Sander

Avaleht

Mart Sander

Biograafia

  • Mart Sander (Martin Laurent Sander) on sündinud 10. augustil 1967 Tallinnas. Õppinud viiulit Tallinna Muusikakoolis ning koorijuhtimist Georg Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis, ajalugu Eesti Humanitaarinstituudis ning inglise ja saksa keelt Tallinna Pedagoogikaülikoolis. 2018. aastal sai magistrikraadi telerežii erialal Balti Filmi- ja Meediakoolist ning jätkab samas doktorantuuris audiovisuaalkunstide ja meediauuringute erialal. Sander on töötanud Estonia teatri koorilaulja, ansambli Modern Fox solisti ja telesaatejuhina, osalenud laulja ja näitlejana nii muusika- kui ka sõnalavastustes ja filmides, olnud lavastaja, režissöör ja teatrikunstnik, kirjutanud näidendeid, romaane ja filmistsenaariume ning astunud üles maalinäitustega. 2000. aastal asutas teatri Bel-Étage, olles seal lavastaja ja näitleja, 2003. aastal asutas ta Bel-Etage'i tantsuorkestri The Swing Swindlers, millega on salvestanud mitmeid albumeid. Rahvusooperis Estonia on ta lavastanud etendused „Silva“ (2010) ja „Savoy Ball“ (2014), mis mõlemad kannavad tiitlit „Aasta vaadatuim etendus Eestis“.

    Sander on mänginud filmides "Iskelmäprinssi" (1991), "Senkiföldje" (1993), "Candles in the Dark" (1993) ja "Kallis härra Q" (1998), samuti teleseriaalis "Kättemaksukontor" (2011, osad "Blondid 1" ja "Blondid 2"). Ta oli üks peaosalistest Mihkel Raua näidendi "Viimne voor" järgi valminud telefilmis (2014). Lavastanud mitmeid filme, nt "Varas" (1992), "Berlin 1945: Musik Unter Bomben" (2007), mida näidati ka 2008. aastal Cannes'i filmifestivali lühifilmide programmis, "Juhuslik nimetaja" ("Behind The Random Denominator", 2017) ja „Kõhedad muinaslood“ (2019). Viimane film, mille stsenaarium, muusika ja montaaž on samuti Sanderilt, on  pälvinud mitmeid auhindu festivalidelt. Ajaloolises telesarjas "Litsid", mis jõudis eetrisse veebruaris 2018, oli ta samuti nii stsenarist, režissöör, monteerija kui ka helilooja. Sari sai kiitvaid vastukajasid ning võitis 2019 EFTA 2019 teleseriaali kategoorias (nomineeritud olid ka Mart Sander stsenaristina ning Merle Palmiste näitlejana). Kroonika Meelelahutusauhindadel oli „Litsid“ finalist, aasta teleseriaali näitlejanna tiitli pälvis sarja peaosatäitja Merle Palmiste.

    Tema teletöö ja loomingu kohta loe juurde teleteaduse ja teleajaloo andmebaasist Telekraat: https://telekraat.ee/biograafiad/mart-sander/

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm