Avaleht

Leida Levald

Avaleht

Leida Levald

Biograafia

  • 01.01.1914–20.01.2012

    Muusikafilmide ja -saadete režissöör Leida Levald sündis 24. augustil 1914 Vändras. 1939 lõpetas ta Tallinna Konservatooriumi klaveri erialal (Theodor Lemba klass), 1942–44 kuulus ENSV Riiklike Kunstiansamblite koosseisu ning 1946 lõpetas Eesti Riikliku Draamateatri draamastuudio (Tallinna Teatrikooli); lõputunnistuse said tollal 18 noort, nende hulgas Heino Mandri, Ferdinand Veike, Valter Luts, Astrid Lepa, Virve Aruoja, Ly Tarmo ja Eva Meil. 1948–51 töötas Leida Levand Tallinna Balletikooli direktorina ja 1958–71 Tallinna Televisioonistuudio (Eesti Televisiooni) muusikasaadete toimetuses režissöörina. Temaga samal ajal, aastavahetuseks 1956/1957, olid televisioonis alustanud Evi Rauer-Sikkel, Made Varango-Ots, Karin Sepre-Garder, Virve Kiple-Parsadanova, Mai Nõu-Uus ja Elvi Koppel.

    1957. aastal mängis Levald masinakirjutajat seltsimees Untertoni Vladimir Majakovski näidendis "Saun", mille lavastas Draamateatris Ilmar Tammur. Legendaarses etenduses osalesid ka Hugo Laur, Ervin Abel, Arvo Kruusement, Jüri Järvet, Jaanus Orgulas, Ants Eskola, Olev Eskola, Rein Aren ja Ita Ever. Lisaks lühikestele omasaadetele ja saatesarjale "Muusikaklubi" (1967–68) valmis tal režissöörina ka kümmekond muusikafilmi (Georg Otsast, Margarita Voitesest, Hendrik Krummist, Tiit Kuusikust jt).

    Oli abielus tšellisti ja helilooja Martin Levaldiga (1910–99). Nende tütar Tiiu Levald (s 1940) on laulja (sopran), laulupedagoog ja muusikakriitik.

     

    "Kui Leida Levald asus õppima Draamastuudio Eriklassi, oli ta kolmekümne ühe aastane. 1939. aastal oli ta lõpetanud Eesti Vabariigi Tallinna Konservatooriumi klaveri erialal. Sõja ajal evakueerunud Nõukogude Liidu tagalasse. Eesti Riiklike Kunstiansamblite aegu Jaroslavlis võttis osa P. Põldroosi juhatusel tegutsenud "Lipsupoest". (See "Lipsupood" oli midagi draama õpperühma taolist. Nimetuse sai see ühe etüüdi pealkirjast.) Tulnud kodumale, sai L. Levald mitmeid pakkumisi teatritelt. "Lipsupoe" aeg ei olnud kaotsi läinud. L. Levald valiski uue elukutse, asudes tööle näitlejana Draamateatrisse. Seal siis osutuski võimalikuks ennast uuel erialal täiendada. Eriklassi lõpetas L. Levald heade tulemustega. Ent varsti algasid teatrite reorganiseerimised. Samuti tuli varsti teatrisse palju noort täiendust nii Eesti Riiklikust Teatriinstituudist kui ka GITIS-e eesti stuudiost. 1948. aastal määrati L. Levald Tallinna Balletikooli direktoriks, kus ta töötas 1951. aastani. Samal ajal jätkas ta tööd teatris, kuid konkurents osutus sellel alal liiga tugevaks, ja kuigi L. Levald oli mänginud selliseid olulisi rolle nagu Krõõt A. H. Tammsaare/A. Särevi "Vargamäes" ning Anita V. Lācise/A. Särevi "Kaluri pojas", lahkus ta teatrist televisiooni, kui V. Rummo oli teinud talle sellise ettepaneku. L. Levald oli olnud Draamateatri parteialgorganisatsiooni sekretär 1952. ja 1953. a. ETV-s alustas L. Levald tööd aga Artur Rinne assistendina. 1960. aastal sai temast muusikasaadete režissöör. Varsti siirdus L. Levald "Telefilmi", kus töötas pensionini. Tema režissöörikäe all valmis rida muusikalisi lühifilme G. Otsast, T. Kuusikust, Ü. Ullast, H. Ellerist jne."

    [väljavõte Inna Taarna koostatud raamatust "Tallinna Teatrikool (Draamastuudio eriklass)", 2002]

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm