Avaleht

Virve Koppel

1931

Telerežissöör ja -lavastaja Virve Koppel on sündinud 7. oktoobril 1931 Tallinnas. 1947–1951 tudeeris ta Tallinna Pedagoogilises Instituudis eesti keelt ja kirjandust ning 1951–1956 jätkas õpinguid Moskvas A. V. Lunatšarski nimelise Riikliku Teatrikunsti Instituudi (GITIS) teatriteaduse osakonnas. Seejärel asus tööle Eesti Televisiooni, kus töötas 1989. aastani (algul toimetajana, 1956–1963 ja 1964–1971 režissöörina ning 1971. aastast Eesti Televisioon noorte-lastesaadete toimetuse pearežissöörina). Tema käe all on valminud vähemalt tosinkond lastelavastust ja paarkümmend telefilmi. Virve Koppel oli Rein Karemäe paljude saadete režissöör: "Võõrastele sissepääs keelatud" (1965-68), "Kolmnurk" (1965-67), "Kahe näoga reportaaž" (1968–70), "Reportaaž ratastel" (1968–75), "Reporter vahetab elukutset" (1970) jpt. [Kuigi mitte kõigi, näiteks sarireportaaž "Missugused me oleme?" (1965) sündis Karemäel koostöös Grigori Kromanoviga.] 1975 anti Virve Koppelile Eesti NSV teenelise kultuuritegelase aunimetus.

1975. aastast ehitati kümne aasta jooksul Kadriorgu lumelinnakuid. Idee autor oli telerežissöör Virve Koppel.

Virve Koppel suri 26. mail 2016. aastal.

Filmograafia

1988 Nõmme (dokumentaalfilm, probleemfilm), Eesti Telefilm, režissöör

1985 Põhjapõdramängud (muusikafilm), Eesti Telefilm, režissöör

1983 Sõleke (muusikafilm, kontsertfilm), Eesti Telefilm, režissöör

1983 Tuulelohe, luulelohe (muusikafilm), Eesti Telefilm, režissöör

1981 Maa keset merd (dokumentaalfilm), Eesti Telefilm, režissöör

1981 Lumelinn (telefilm, muusikafilm), Eesti Telefilm, režissöör

1977 Kohtusid meri ja mägi (kontsertfilm), Eesti Telefilm, režissöör

1977 Poiste saar (telefilm), Eesti Telefilm, režissöör

1975 Laulab ansambel "Smeritška" (muusikafilm, telefilm), Eesti Telefilm, režissöör

1973 Kukepüksid (muusikafilm, telefilm), Eesti Telefilm, režissöör

1971 Perekond (dokumentaalfilm, telefilm), Eesti Telefilm, režissöör /esilinastus 05.03.1972/

1970 Vitaalsus (probleemfilm, telefilm), Eesti Telefilm, režissöör

1969 Mina ise (reportaažfilm, telefilm), Eesti Telefilm, režissöör

1969 Kivikasukas (vaatefilm, telefilm), Eesti Telefilm, režissöör

1967 Kodune kollaaž (telefilm), Eesti Telefilm, stsenarist (+ Jaan Ruus, Mati Põldre), režissöör

1967 Ainult meestele/ Meestele (reportaažfilm, telefilm), Eesti Telefilm, stsenarist (+ Mati Põldre, Rein Karemäe), režissöör

1966 Reportaaž telefoniraamatu järgi (dokumentaalfilm. telefilm), Eesti Telefilm, režissöör (+ Mati Põldre)

1965 Hommikumõtted (dokumentaalfilm, olukirjeldusfilm, telefilm), Tallinna Televisioonistuudio, režissöör

1964 Pööripäev (telefilm), Tallinna Televisioonistuudio, režissöör

1964 Põrgupõhja uus Vanapagan (mängufilm), Tallinnfilm, II režissöör; režissöörid Jüri Müür ja Grigori Kromanov

Televisioonisaated

Telelavastused

1992 Aino Pervik/ Eve Viilup "Kunksmoor", režissöör-lavastaja; telerežissöör Priit Hummel (esietendus 06.09.1992)

1988 Astrid Lindgren "Karlsson tembutab jälle", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu (esietendus 31.12.1988)

1987 Astrid Lindgren "Väikevend ja Karlsson katuselt", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu (esietendus 17.09.1988)

1987 Janno Põldma "Džuudopoisid", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu (esietendus 20.09.1987)

1987 Jekaterina Borissova "Õnnelik lõpp", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu (esietendus 29.03.1987)

1986 Ene-Maris Tali "Paharet lumeveskis", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu

1985 Jevgeni Švarts "Lumekuninganna", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu (esietendus 01.01.1986)

1983 Aapeli [= Dimo Puupponen]/ Ivo Eensalu "Üle linna Vinski", režissöör; lavastaja Ivo Eensalu  (esietendus 25.12.1983)

1982-1983 Ene-Maris Tali "Vandersellid", režissöör-lavastaja

1981 Donald Bisset/ Virve Koppel "Onu Tik-Taki seiklused", režissöör-lavastaja (+ Karl Ader; esietendus 07.02/08.02.1981)

1975 Otfried Preussler/ Virve Koppel "Väike nõid", režissöör-lavastaja (esietendus 15.02.1975)

1973 Anatoli Aleksin/ Virve Koppel "Seda võib mõista" (režissöör-lavastaja Elvi Koppel)

Sarisaateid

1987-1989 Lingua (keelesaade), režissöör; saatejuht Lauri Leesi

1984-1987 Pailapsiin (lastesaade), režissöör; autor Ene-Maris Tali

1984-1990 Mliljon miksi (lastesaade), režissöör

1980-1981 Vigri-migri (laste laulusaade), režissöör

1966-1971 NB! (90 saadet, saatejuht Moidela Tõnisson), režissöör (+ Norma Jõekalda)

Üksiksaateid

1989 MRP kroonika, režissöör

1988 Tantsib Sõleke (muusikasaade), režissöör

1982 Sõpruse süit. Sõleke (muusikasaade), režissöör

1981 Tee-Vee õhtu Rein Karemäega, režissöör

1979 Küsi julgesti – Kysy pois 1 (Soome ja Eesti ühissaade lastele), režissöör

Auhinnad

1981 žürii diplom, üleliiduline telefilmide festival Jerevanis – filmi "Maa keset merd" eest

1981 žürii diplom, X Intervisioni festival "Inimene ja meri" Jurmalas – filmi "Maa keset merd" eest

1969 diplom, IV Intervisiooni festival "Inimene ja meri" Jurmalas – filmi "Mina ise" eest

1968 diplom parima reportaaži eest,  Balti riikide, Valgevene ja Moldaavia telefilmide IV ülevaatus Riias – filmi "Ainult meestele" eest

1968 diplom parima režissuuri eest, Balti riikide, Valgevene ja Moldaavia telefilmide IV ülevaatus Riias – filmi "Ainult meestele" eest

Valikbibliograafia

Raamatud, monograafiad

Lepik, I. (koost.) (2011). GITIS. Eesti stuudio Moskvas 1948–1953 [5. raamat sarjast "Teatrikoolid"; endisi gitislasi intervjueeris Virve Koppel]. Tallinn: Eesti Teatriliit.

Pallas, A., Uus, S. (koost., toim.) (2009). Kuidas vaatad, nõnda näed (Eesti ajakirjanike elulood III). Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastus.

Artiklid

2016

Kerge, R. (2016). Suri telelavastuste "Väike nõid" ja "Kunksmoor" režissöör Virve Koppel. Õhtuleht, 28. mai, lk 13, ill.

2009

Koppel, V. (2009). Rahvuskultuuri varasalves. Rmt: Kuidas vaatad, nõnda näed (Eesti ajakirjanike elulood III) [koostanud-toimetanud Anu Pallas ja Sulev Uus], Tartu, lk 104-115, ill.

2006

Kulli, J. (2006). Jaanuar ilma uhke lumelinnata oli nagu talv ilma lumeta. SL Õhtuleht, 12. jaan.

2004

Kruus, T. (2004). Kui telekuningannad tulid koju. Eesti Naine, nr 8, lk 28-31.

1995

Kask, T. (1995). Virve ehk Koppel [intervjuu]. Televisioon, 31. juuli.

1988

"Eesti Telefilmi" esilinastus. "Nõmme" (1988). Televisioon, 5.-11. dets.

1985

"Eesti Telefilm" ekraanil. "Põhjapõdramängud" (1985). Televisioon, 22.-28. apr.

1984

Peep, H. (1984). Televisiooni lähiajaloost: video, värv, videofilm. Teater. Muusika. Kino, nr 12, lk  23-27, ill.

1983

"Eesti Telefilm" ekraanil. "Tuulelohe, luulelohe" (1983). Televisioon, 26. dets 1983-1. jaan 1984.

1981

"Eesti Telefilm" ekraanil. "Maa keset merd" (1981). Televisioon, 30. märts-5. apr.

1979

Lään, I. (1979). Kuidas vaadata muusikat. Sirp ja Vasar, 27. apr.

Rannap, I. (1979). Muusik "Telefilmi" kaamera ees. Noorte Hääl, 7. veebr.

1975

Vestlusi lindilt. Virve Koppel (1975). Televisioon, 21.-27. juuli.

1972

"Eesti Telefilm" ekraanil. "Perekond" (1972). Televisioon, 28. veebr-5. märts.

1971

"Eesti Telefilm". "Reportaaž telefoniraamatu järgi" 1966 (1971). Televisioon, 20.-26. sept.

"Eesti Telefilm". "Hommikumõtted" (1971). Televisioon, 13.-19. sept.

"Eesti Telefilm" ekraanil. "Pööripäev" 1964 (1971). Televisioon, 6.-12. sept.

Tobro, V. (1971). Kas stabilisatsioon või stagnatsioon? (Dokumentaalfilm 1970). Sirp ja Vasar, 12. märts.

1969

Atama-itai (1969). Vaadates "Kivikasukat". Sirp ja Vasar, 29. mai.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm