Avaleht » Filmiliigid

Eesti talupoegade ja soome kalurite traditsiooniline kaubavahetus Mahus (1937)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr 133 (1937. a sündmusi), 20/22

Sama sündmuse pikem versioon "Eesti-Soome hõimupäevad Mahus", EKF ringvaade nr 11, 1/3 (1937)

Filmikroonikad Kestus: 00:36

Huviinfo

Mahu küla

Mahu küla asub Lääne-Viru maakonnas Viru-Nigula vallas.
Varem etendas rannakaubanduses tähtsat osa Mahu sadam: siin vahetasid Virumaa talupojad vilja ja kartulite vastu Soome randlastelt kala ja muud kaupa. Elavast kaubavahetusest kõneleb isegi üks endise saare nimi - Kaupsaar, mis nüüd on mandriga liitunud. Ka nüüd neemedena esinevad Ulksaar ja Vanatsaar on varem olnud saared.

Kunda sõbrakaubanduse jälgedes

Sõbrakaubandus soomlaste ja virulaste vahel on toimunud üle seitsmesaja aasta, seda traditsiooni on uurinud Helmut Elstrok. Elstrok: “Kui ma 1970ndatel aastatel Mahu randa endale suvekodu rajasin, kuuldus veel värskeid mälestusi “valgepurjede hiilgeajast”, kaugetest laevakaptenitest. Ükski jutuajamine kohalikega ei jätnud puutumata silgulaatasid Mahu sadamas.”

Keskaegsed dokumendid annavad tunnistust, kuidas kaubavahetuse tekkimisel kujunesid kontaktid üksikisikute ja perekondade vahel, esimesed dokumentaalselt tõestatud andmed pärinevad 1300. aastatest, mil Viiburi lähikonna talupoegi teatakse olevat käinud nii Tallinnas kui ka Virumaa väikestes sadamates. Dokumendid kinnitavad soome talupoegade purjetamist Mahusse ja Toolsesse 1431 ja 1437. Need on kroonikute poolt kirja pandud andmed, kuid kaubavahetus ise algas kindlasti palju varem.

Soome väikesaartel tegeldi peamiselt kala- ja hülgepüügiga, liivase pinnasega kivine maapind ei sobinud põlluharimiseks. Virulane kasvatas vilja ja karja. Silgud (st soolaräimed) jõudsid sõprade abiga virulaste, vili, hiljem ka kartulid ja liha aga saare-elanike toidulauale. Lisaks vahetati villa ja käsitöötoodangut ning kõike muud vajalikku.

1939. aastal lahkusid Tütarsaare viimased laevad Kundast ja Mahust. Teise maailmasõja puhkedes algas sõprussuhetes suur vaikus.

2000. aasta tähistas sõbrakaubanduse taassündi – Kundas ja Mahus toimus taas sõbralaat.

Pilt, E. (2008). Tundmatu Eesti: tolmuvaba Kunda. kes-kus.ee, http://www.kes-kus.ee/index.php?kategooria=artiklid&action=loe&artikkel_id=1842 (5.07.2011).

1930ndate ajakirjandus Mahu kaubavahetusest

Mahu sadamas kestavad juba mitmendat päeva suured sõpruspäevad, mis tänavu kujunenud haruldaselt osavõturohkeks. Eeloleval pühapäeval peetakse suur lõpupidu, millest võtavad osa ka meie põllupidajate naised ja lapsed, kellel tööpäevadel puudub võimalus peremeestega n. n. "silguranda" minekuks. Soomlasi on kõige enam kohal Suur-Tütarsaarelt, kust meie randa sõitis saaremeeste pühadele terve saareelanikkude laevastik koos perekondadega.
Soome saarlased pidutsevad Viru rannikul (1936). Postimees, 13. juuni, lk 2.

Ligemale nädala kestnud sõpruspäevade jooksul kogusid saarlased kokku endile kogu talve jaoks toidutagavara ja viisid siit kaasa võrkude parandamiseks nööri. Kõik siit kaasavõetud kaup saadi vahetuse teel soolatud silkude vastu, millist kaupa soomlastel oli kaasas võrdlemisi rohkesti.
Soome sõprade laevastik lahkus (1935). Postimees, 5. okt, lk 5.

Soomlasi oli siia sõitnud üle 120 inimese. Saaremeeste pühad on igivana rahvuskomme Viru rannikul, mis säilinud tänapäevani. Igal aastal, kevadel ja sügisel, käivad nii omi sõpru vaatamas Soome lahes asuva Tütarsaare elanikud. Küllasõitjad võtavad kaasa siinsete sõprade jaoks soolasilku ja vahetavad siin selle kõige vajaliku vastu.
Soome saarlaste ja randlaste sõpruspäevad Mahus (1935). Postimees, 30. sept, lk 4.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm