Avaleht » Filmiliigid

Õhukaitse õppused (1937)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr. 74, 5/5

Filmikroonikad Kestus: 00:58

Huviinfo

Kodanlik õhukaitse

Kodanlik õhukaitse (KÕ) oli 1936. aastal Konstantin Pätsi poolt asutatud organisatsioon, mille eesmärk oli tsiviilelanikkonna kaitse õhurünnakute vastu mõeldava tulevikusõja korral.
Eesti Vabariik oma geograafilise asendi ja territooriumi väikese sügavuse tõttu võib sõja korral ootamatult sattuda vaenlase õhukallaletungide ohtu. Õhurünnakute kahjude vältimiseks ja kõrvaldamiseks ei jätku üksi sõjaväe- ja politseijõududest, vaid siin on tarvilik kogu elanikkonna kaasabi, et ühiseil pingutusil tõkestada kahjude levikut. Seepärast on tarvis varakult organiseerida ja ette valmistada kodanikke õhukaitse-tegevusele ja teostada korraldustöid, milleta kodanlik õhukaitse pole mõeldav. (Kodanliku Õhukaitse (KÕ) üldkava § 1, RT 1938, 54, 508.)
Kodanliku õhukaitse ja tuletõrje juhataja oli Rudolf Vaharo.
Eesti territoorium jagunes KÕ ringkondadeks, mis vastasid samanimeliste prefektuuride piirkondadele; ringkonna juhiks oli prefekt. KÕ ringkonnad jagunesid jaoskondadeks, mida juhtis kohaliku politseijaoskonna komissar. Jaoskonnad jagunesid rajoonideks.
KÕ teenistus jagunes kohustuslikuks ja vabatahtlikuks. Kodanliku õhukaitse kohustus kestis 15.–60. eluaastani. Vabatahtlik KÕ toimus Vabatahtliku Kodanliku Õhukaitse Liidu (VKÕL) kaudu.
04.05.1936 vastu võetud tuletõrjeseaduse järgi allusid tuletõrjeühingud siseministrile, tegevust kontrollis Politseivalitsus. Eesti Vabatahtliku Tuletõrje Liidu baasil moodustati Tuletõrje Korpus. Nii Tuletõrje Korpuse kui ka sellesse kuuluvate ühingute tegevust hakkasid juhtima politsei määratud ülemad. Kinnitati vabatahtliku tuletõrjeühingu uus tüüppõhikiri ja -kodukord.
Pikapeale tõrjusid Tallinnas ja Tartus 20. saj teisel kümnendil rajatud kutselised tuletõrjekomandod vabatahtliku tuletõrje tagaplaanile, nende abi vajati eriti suurte tulekahjude kustutamisel.
Kodanlik õhukaitse, http://et.wikipedia.org/wiki/Kodanlik_%C3%B5hukaitse (3.08.2011).

Rudolf Vaharo VR I/3 (endine nimi Rudolf Freudenstein, 17. aprill 1897 Hageri vald, Harjumaa – 28. mai 1942 Sverdlovsk) oli Eesti sõjaväelane (kolonelleitnant).
Kodanliku õhukaitse ja tuletõrje juhataja (ühtlasi Tuletõrje Korpuse pealik) alates 1. veebruarist 1937.
Rudolf Vaharo, http://et.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Vaharo  (3.08.2011).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm