Avaleht » Filmiliigid

Spordipidu Helsingis [1928]

Estonia-Filmi kroonika

Filmoteegi materjal

Filmikroonikad Kestus: 06:03

Huviinfo

Toonasest ajakirjandusest

Eesti osavõtt rahvusvahelisest naisvõimlemise pidustustest Helsingis andis meile rikkalikke kogemusi naisvõimlemise alal. /.../ Eesti naisvõimlejate esindusgrupp läks Helsingisse võrdlemisi kiirelt küpsetatult ja lootused grupi kordaminevaks esinemiseks olid päris napid. Esinemine ise läks aga üle ootuste hästi. /.../ Kogunisti äratas meie grupp erilist tähelepanu. Seda oma uuendusliku moodsa laadiga, millest põhjamaade võimlemine oma juba aegsamalt väljakujunenud kooliga veel eemal seisab. /.../ Meie naisvõimlejad esinesid Helsingis mitte võimlemise seelikutes, nagu need põhjamaadel tarvitusel, vaid kombinee-pükstes, mil praktiline väärtus. Ainsana esitas meie grupp kõnni- ja jooksukooli, rohket rõhku pannes ka rühiharjutustele. Üldmuljet Eesti grupist tugevdas väga tunduvalt „Kalevi” kaitsemaleva tore orkester A. Habermanni juhatusel.

Pühapäev, mil oli lõpupunkt pidustustele, kujunes eriti mõjuvõimsaks. /.../ Rongkäik läbi linna oli vaatepilt, mida saab näha harva. Rongkäigu teel oli paljutuhandeline rahvahulk.

Pealelõunat oli üldesinemine Töölö jalgpalliväljakul. Esinesid veel rootslannad ja taanlannad rahvatantsudega, millele vägeva lõpuna järgnes Soome ligi 5000 naisvõimleja üldesinemine dr. Kaarina Kari juhatusel. 300 meetri pikkuselt ja 100 meetri laiuselt oli väli kaetud sinises riides naisvõimlejatest.
Eesti naisvõimlejad Helsingis rahvusvahelistel pidustustel (1929). Vaba Maa, 2. juuli.

Kevadsuvel, kui Helsingis korraldati suured naisvõimlemise pidustused, kust osa võttis ka Eesti nais-võimlemisgrupp kehakasvatuse inspektori hra Ernst Idla juhatusel, võeti Tallinnast kaasa ka sportbüroo filmioperaator soomlane Hirvonen, kes kogu pidustuste käigu sportlised momendid filmis. Eriti rõhku pandi Eesti naisvõimlemisgrupi esinemisele, mis hiilgavalt õnnestus ja publiku poolt sooja vastuvõtu leidis. Nüüd on film lõpulikult valmis saanud ja asjasthuvitatute ringkonnale sportbüroo ruumes demonstreeritud. Film on õnnestunud hästi ning läheb varsti ekraanile, et ka laiemaid hulki tutvustada meie naisvõimlemisega.
Eesti film naisvõimlemisest. [Lühisõnum] (1929). Rahvaleht, 19. okt.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm