Avaleht » Filmiliigid

Ü.E.N.Ü. suurpidustuste rahvatantsupidu Tallinnas 19.06.1926. (1926)

Estonia-Filmi kroonika

Filmoteegi materjal 1/2

Filmikroonikad Kestus: 03:00

Huviinfo

Eesti rahvatantsuliikumise algus

Esimene suur murrang toimus Eesti rahvatantsus, kui 1919. aastal loodi Ülemaaline Eesti Noorsoo Ühendus (ÜENÜ). Selle peamisi organiseerijaid oli August Meikop. Siit sirgusid tantsujuhid Voldemar Ingermann, Ralf Ingland, Richard Kaljot, Ullo Toomi, Ernst Idla, Alfred Lepp jt. 1926. aastal toimunud Eesti omakultuuriõhtu (mida tagantjärgi peetakse Eesti tantsupidude numeratsiooni alguspunktiks) mõju eesti harrastustantsule on võrreldav esimese laulupeo mõjuga eesti koorikultuurile.
1938. aastal jõustus noorsooseadus, mis määratles omakultuuri alade hulka ka rahvatantsu. Tolle perioodi rahvatantsuliikumise juht oli tantsude koguja, seadja ja õpetaja Anna Raudkats (1886–1965).
Kultuurilaegas - Eesti rahvatantsuliikumise murrangud, http://www.folk.ee/kultuurilaegas/et/aa_index/rt_rahvatants_ja_tantsupidu/Rahvatantsuliikumine-ja-tantsupidu (08.08.2011).

Esimene katse filmida eesti tantsu

Rahvatantsuliikumise esimeseks suureks esiklapseks saab 19.- 20. juunil 1926. aastal toimunud eesti omakultuuri õhtu, lavastaja-juht Leo Kalmet, mille toimet rahvatantsukultuurile, selle arengule, saab võrrelda esimese laulupeo mõjuga eesti koorikultuurile. Omakultuuripeo kava koostasid Voldemar Ingermann ja Anna Raudkats, peotoimkonda kuulusid veel Meikop, Ingland, Jaik, Saarmann, Kaljot, Kalmet jt. Omakultuuripeol osales arvatavasti 380 tantsijat Eestist ja 72 Rootsist, Leedust. Esindatud oli 16 ÜENÜ osakonda. Peole eelnes rongkäik, mis tõi pealtvaatajaiks suure hulga inimesi (arvati, et vabaõhuetendusel viibis 10.000 pealtvaatajat!). Tallinna ühendrühma kavasse kuulus seitse tantsu, kogu tegelaskonda haaravateks ühistantsudeks olid “Pikk ingliska”, “Kaara Simmu”, “Piru polka” ning “Kaera-Jaan”. Omakultuuriõhtu tõi lisaks külalistele (rootsi ja leedu rahvatantsud) kohale veel filmimehed. “Eesti Film” jäädvustas peol esitatud tantse, tehtust on jälgki järel, ehkki on hilisemalt ebakronoloogiliselt kokku monteeritud. Ent ikkagi – esimene katse filmida eesti tantsu.
Tantsuajalugu, http://www.europeade.ee/arhiiv/tantsuajalugu.htm (08.08.2011).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm