Avaleht » Filmiliigid

Ratsavõistlused Tallinna hipodroomil (1924)

Estonia Filmi Filmikroonika,3/3

Filmikroonikad Kestus: 01:39

Huviinfo

Ratsavõistlused Hipodroomil
Seni on Hipodroomil traavivõistlusi peetud. Uudisena tuleval pühapäeval tulevad ka ratsavõistlused päevakorda..

Allikas: Nädal 1924, nr.6, esmaspäeval 19.mail ( lk.4)


Hipodroomi avamine 1923. aastal

Kuigi Tallinna Hipodroom avati 1923. aasta sügisel võib 29. augusti 1922. aasta ajalehest "Vaba Maa" lugeda, et Tartus, Raadi mõisa aerodroomil, peeti samal kuul ratsa- ja traavivõistlused. Traavivõistluste distants oli 1500 meetrit, pealtvaatajaid oli 8 tuhande ümber. Esimese auhinna , 6000 mk, sai 5- aastane orlovi tõugu Eestis sündinud hall mära Frieda, omanik O. Varik, ajaga 2.49,5. Teise võidu sai A. Boermanni Eestis sündinud Inglise puhastverd 5 - aastane kõrb mära Marta ajaga 3.22,3/4 ja kolmanda võidu sõjaministeeriumi segaverd 12 - aastane hall mära Sõel ajaga 3.35,1/4.

Hipodroomi hingeks algaastail oli Tallinna kaupmees Jaan Venter, kes juba 1917. aastal sai Hobusekasvatuse Peavalitsuselt litsentsi ja abirahad hobusekasvanduse loomiseks Eestis. Ta ostis seitse puhtatõulist orlovi mära ja täku Jasnõi (Aristokraat - Jasnovidjastsaja). Hobused paigutas ta Harku järve kaldale ostetud Järve tallu.

25. novembril 1923. aastal lõikas tollane riigivanem hr. Konstantin Päts läbi finisis üle jooksutee tõmmatud lindi ja Tallinna Hipodroom alustas oma pikka ja teguderohket elu. Avamise võistlustele oli üles antud 38 hobust, kõik kodumaalt. Osavõtjatest oli suurema arvu hobustega hr. Venter Tallinnast 6 hobusega, hr. Vaarik Petserist 5 hobusega ja hr. Lindemann 4 hobusega. Päeva kiiremat aega näitas hobune Nelli (2.34).

Külalised Soomest.

Läinud neljapäeval tõi aurik "Viola" Soomest kolm traavlit Tallinna, kes edaspidistest võistlistest osa võtma saavad. Traavlid on kuulsast vürst Lopuhin-Demidovi hobusekasvatusest pärit ja nimedega: Duberosa, Silkki-Musti ja Pikku-Tuuri. Lätimaalt on ka üks traavel Asra siia jõudnud ja võtab juba tänastest võistlustest osa." 1924. aastal võttis Tallinna Hipodroomil traavivõistlustast osa kokku 45 traavlit. Kiireimat aega näitas Jasnõi 2.23,5 (Eesti rekord). Selle aasta maailmarekordi 1600 meetril jooksis Moskvas hobune Krepõs, aeg 2.08,0. 1925 aastal käis Eestist pärit hobune Majufis võistlemas Riia Hipodroomil, kus püstitas uue isikliku rekordi
2.20 1/4. Traavliga sõitis tema omanik hr. H Luts.

Vaata pilti Hipodroomist algusaegadel

Allikas: www.hipodroom.ee
Hipodroomi ajaloost

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm