Avaleht » Filmiliigid

Tublid loomad (1964)

Felix Kotta samanimelise värssloo järgi

Animafilmid Kestus: 10:21

Huviinfo

Fakte filmi valmimisest

Lavastusprojekt valmis: 25.11.1963
Filmi ettevalmistusperiood: 14.12.1963 - 20.02.1964
Võtteperiood: 21.02. - 30.04.1964
Montaaž: 01.05. - 23.05.1964
Filmi üleandmine - 23. mai 1964
Filmi maksumus - 36 887 rubla.
Venekeelne dublaaž valmis: 10.07.1964

Linastusluba nr MB-04877 väljastati filmile 25.05.1964 : Filmi võib linastada kogu Eesti NSV kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajatult. 
Allikas: ERA.R-1707.1.860 Nukufilmi "Tublid loomad" põhidokumentatsioon.

Tallinnfilmi Kunstinõukogu arutelult 26. mail 1964

Tiits: Tore ja lõbus film, ilusad värvid. Alguses ei tule nagu välja, et läheb arsti tooma.

Skulski: Film on kena, nukud hästi tehtud. Mulle siiski paistab, et on tehtud liiga täiskasvanuile. Lapselikku realismi ei jätku. See lugu on populaarne nii Eestis kui ka tõlgituna üleliiduliselt. 

Jeltsov: Mulle tekitas sisemist protesti muusika, mis on liiga keeruline sellise filmi jaoks, liig sümfooniline. Võiks olla lihtsamat laadi, vähem instrumente, et jääks lastele meelde. Lõpuosas oleks tantsuga võinud midagi huvitavamat välja mõelda. Kergemat teed mööda on mindud selle kanade ja tibude tantsuga, midagi säravamat oleks tahtnud näha.
Mulle meeldib kunstniku töö, Klaaril on omapärane stiil, ilusasti kasutab värve. Nukud on head - primitiivsed, kuid realistlikud. See pole Tuganovi kõige hiilgavam töö, aga siiski üks hea asi.

Remmelgas: Tihe ja stiilne film, kujunduse poolest ühtlane, süžeeline areng ka ühtlane ja tihe. Kui rääkida sellest liigsest tinglikkusest metsa ja looduse kujutamisel, siis Jeltsovil on õigus, et on primitiivselt realistlik. Mind muusika ei häirinud - laste laul on meloodiline, rebase karistamise ajal on maruline džäss. Üldmulje hea, norida ei taha.

Müür: Hoogne ja lõbus. Vaatamata sellele, et eelkooliealistele, vaatavad täiskasvanud ka hea meelega.

Danilovitš: Muidugi on hea, kuid muusika siiski veidi häirib. Algab lastelauluga, kuid edasi läheb liiga tõsiseks, nagu takistab tegevust. Tahaks kergemat muusikat, kuke seikluste ajal ka hoogsamat. Kunstnikul on huvitav lahendus nukkudele ja loodusele. Lastega võiks kontrollida.

Kiik: Lastele mõjub hästi, lapsed saavad sellest aru.

Tuganov: Peaks võtma ühe lasteaia šefluse alla. Kui midagi valmib, saaks neile kohe näidata.

Müür: Mulle muusika meeldis, võibolla mõnes kohas oleks võinud rohkem illustreerida tegevust. Filmile võiks anda esimese grupi.

Danilovitš: Ei maksa üle pakkuda.

Müür: Ma nägin Moskvas nukufilmide läbivaatust. Kui nendele antakse esimene ja teine grupp, miks siis meie ei tohi küsida esimest gruppi. Film on seda väärt, miks me peaksime ennast alandama. Ette tuleb ka küsida...

Hääletamisel oli 1. grupi poolt neli, 2. poolt kaks häält. Film esitati 1. kategooria saamiseks.
NSV Liidu kultuuriministeerium pidas filmi 2. kategooria vääriliseks.
Allikas: ERA.R-1707.1.859 Nukufilmi "Tublid loomad" toimik.



Filmist ajakirjanduses

Randvere nukufilmide ühes paviljonis kumavadki prožektorid ja režissöör E. Tuganov ning operaator H. Pars on ametis järjekordse kaadri paikapanekuga filmile «Tublid loo­mad». Selle stsenaarium on Karl Tambergilt Felix Kotta samanimelise las­teraamatu motiividel. Nukud ja ku­jundus on Halja Klaarilt, kelle juhti­misel siinsamas kõrvaltoas valmistataksegi lavastuseks kõike vajalikku.
Pärast «Tublide loomade» valmimist asub oma teist filmi lavastama Heino Pars (debüteeris filmiga «Väike motoroller»). Seekord on temalt ka stse­naarium «Operaator Kõps seenteriigis». /---/
Heim, E. (1964). „Talendist“ ja plaanidest. Sirp ja Vasar, 20. märts, lk 6, ill.

Oma perekondliku tausta poolest nii islami, luteri kui õigeusu mõjuväljas kasvanud Tuganov on oma usutunnistuseks nimetanud hoopis looduse ilu, vägevust ja puhtust. Südamlik suhtumine loomadesse ja huvi looduse vastu on mitme tema animafilmi taustsüsteemiks. /---/
Taavet, A. (2020). Tuganovi triksterid ja tehnikaimed. Teater. Muusika. Kino, nr 3, lk 98-105, fotod.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm