Avaleht » Filmiliigid

Rahu meie kodudele (1990)

Dokumentaalfilmid Kestus: 24:09

Huviinfo

Filmi saamisloost

Katke intervjuust Igor Ruusiga

Sandra Jõgeva: Milline oma film tundub sulle nüüd, kui oled saanud kuuskümmend, kõige olulisem?

Igor Ruus: Arvan, et „Rahu meie kodudele” võib nimetada selliseks filmiks. Mäletan, kui kuulsin kakskümmend viis aastat tagasi aprillikuu hommikul, et Türi linnas on mõrvatud kirikuõpetaja Harald Meri, käis mingi jõnks südamest läbi. Järgmisel päeval sõitsime Tallinnfilmi grupiga Tartusse ringvaate toimetuse ühte pala filmima. Palusin, et läheksime Türi kaudu, ja kuna mul oli veidi toorfilmi tagavaraks, siis filmisin pastori põlenud maja, tulest kahjustatud klaverit ja noote. Noote vedeles palju maja ümber. Siis tuli mingi komisjon kohale ja filmisin neid. Ilmutasin selle materjali ära ja sisuliselt kuulus see mulle. Seisime mõni aeg hiljem Tallinnfilmi fuajees koos Heli Speegiga ja rääkisime sellest juhtumist, kui juurde astus Tallinnfilmi tollane direktor ning pakkus Helile võimalust Harald Merist filmi teha. Samas andis Heli mulle võimaluse filmi juurde operaatoriks tulla. Töö käigus kujunes välja, et minust sai ka kaasdramaturg. Film tuli välja 1990. Mis selle filmi kohta võib öelda? Vaistlikult tajusime ära järgneva ajastu trendi. Võtsime Harald Meri tütre Meeli Meri filmi peategelaseks ning sellest sai isiklik lugu, mis mõjus piisavalt intiimselt.
Jõgeva, S. (2014). Elu mõõdupuuks on inimene ja ainult inimväärikusel on tõelist väärtust. Teater. Muusika. Kino, nr 8-9, lk 127-131.


Heli Speek: "Rahu meie kodudele", lugu pastor Harald Merist ja tema mõrvaloost, on minu ja operaator Igor Ruusi töö. Püüdsime kuidagiviisi raskest olukorrast välja tulla, sest süüdlasi veel otsitakse. Film läheb ümbermonteerimisele niipea, kui midagi selgub.
Speek, H. (1991). Kirvega kurgi pildumas [Eesti dokumentaalfilmidest]. Sirp, 12. aprill.

Tootmine

19.09.1990 - 21.12.1990

28.02.1991 Linastusluba nr 22/91
Dokumentaalfilmi "Rahu meie kodudele" lubatakse demonstreerida Eesti Vabariigi kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajatult.
Allkiri: Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi kino- ja videoosakonna peaspetsialist T. Naumova.

Filmiarhiivi toimik nr 4426;
Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.2961: Dokumentaalfilmi "Rahu meie kodudele" ("Lunastus") lepingud, aktid, eelarved.

 

Raamat Türi topeltmõrva põhjustest ja tagamaadest:

Virkko Lepassalu, Valusalt Valge. MATRIX Kirjastus 2007.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm