Avaleht » Filmiliigid

Hiina RV filmi esilinastus Sõpruses (1958)

Ringvaade "Nõukogude Eesti" nr 28, juuli 1958

1/5

Filmikroonikad Kestus: 01:33

Huviinfo

Sündmus kinoelus

Möödunud esmaspäeval toimus meie esinduskinos «Sõprus» uue Hiina värvilise kunstilise filmi «Naiskorvpallur nr. 5» esilinastus. Pidulikust sündmusest võtsid osa Hiina Rahvavabariigi saatkonna nõunik Džan In-u, NSV Liidu Kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna vastuta vtöötaja sm. Novikov, meie kinematograafia alal töötajad ja arvukad kinosõbrad.

Film «Naiskorvpallur nr. 5», mis on kinostuudio «Tjanma» käesoleva aasta toode, jutustab tänapäeva hiina noorsoost, noorte sportlaste kasvatamisest. Näeme ühe korvpallurite naiskonna ettevalmistamist eelseisvateks võistlusteks, tütarlaste iseloomude kujunemist. Kuid peamine selles filmis ei ole siiski Lin Sjao-tše muutumine veidi kapriissest võistkonnaliikmest väärtuslikuks kollektiiviliikmeks ega ka dünaamilised stseenid võistlustest, vaid haarava süžee kaudu avatud inimsaatuste teema. Minevikku tagasiviivad episoodid kujutavad naiskonna treeneri, kunagise kuulsa korvpalluri Tjang Tšen-hua noorust ja tema armastust Lin-tse, rikka klubiperemehe tütre vastu. Sportlik võistlus oli siis klubiperemeestele spekuleerimise objekt. Tjang Tšen-hua, kes vastupidiselt peremehe korraldusele mängis võidule, peksti julmalt läbi ning ta lahutati oma armastatust. Ja nüüd, 18 aastat hiljem, viivad nende teed jälle kokku.

Läbi haaravate inimsaatuste tõusevad kaudselt vaatajate ette paralleelid praegusest ja endisest elust. Sellise filmi oskuslikust ülesehitusest sünnibki filmi ideeline kõlajõud, mis lubab kõnelda stsenaristi ja režissööri Se Dzini sügavast kunstnikupilgust ja meisterlikkusest. Kui mitmetes varasemates hiina filmides võis kohata pealesuruvat tendentslikkust ja vahel häirivat naiivsustki, siis see film mõjub tervikuna emotsionaalse kunstiteosena.

Režissööri ja operaatori meisterlikkusega liitub selles filmis näitlejate suurepärane mäng kogu ansamblis. Meeleolukalt ja puhtalt mõjuvad filmi värvid.

Film «Naiskorvpallur nr. 5» on eredaks näiteks kinokunsti viimastest edusammudest Hiina Rahvavabariigis.

Heim, E. (1958). Sündmus kinoelus [Hiina värvilise kunstilise filmi "Naiskorvpallur nr 5" esilinastus]. Sirp ja Vasar, 4. juuli.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm