Avaleht » Filmiliigid

Maraton (2006)

Animafilmid Kestus: 14:38

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga

Vahur Keller: „Äärmiselt sümpaatne on mulle Jancise filmi juures, et ta ei püüa jehoovatunnistaja kombel vaatajale edastada tungivalt kunstilist sõnumit, vaid näitab esmapilgul lihtsalt väikest naljapilti. Absurdihuumorist küllastunud pildi ja helide virvarr meenutab pealtnäha ühte lõbusat masinat - karusselli või siis mängutoosi. Kogu tegevus jookseb kui kellavärk, sündmused ja tegevusahelad põimuvad perfektse rütmi ja ajastatusega. Isegi juhustel on sündmustikus eesmärgistatuse mekki. Kõik meenutab justkui parimate traditsioonidega vändatud kelmifilmi, millele vaid absurdivint veel lisaks peale on keeratud.“ /---/

Arvustuse terviktekst:
KONSPIRATSIOON ANIMATSIOONIS - Teater.Muusika.Kino
Keller, V. (2007). Konspiratsioon animatsioonis. Mõned salamõtted, mis tekkisid, vaadates Kaspar Jancise filmi "Maraton". Teater. Muusika. Kino, nr 6, lk 118-123.

Olev Remsu: „Lugu maratonijooksust ja selle võitmisest igasuguste riugaste abil on hea, ehkki mitte just enneolematu, igatahes see haarab. Poolarusaadav keelevadin taustana sobib just animafilmi tinglikkusega. Ei tohiks ju animafilmis diktor teha näiteks reportaaži spordivõistlustelt, nii et iga sõna oleks mõistetav ja iseloomustaks täpselt tegevust ekraanil. Pärn ajas oma tinglikkuse katte all “meie asja”, Jancis räägib meile terroristidest. Mängu tuleb nõukogulik nuhkimine, salapolitsei kõikjale ulatuvus, kas kedagi puudutab see teema isiklikult? Kui, siis üksnes mälestuslikult, tänase Eestiga pole sel loodetavasti suurt pistmist. Mind jätab see aines üsna külmaks.

On hästi vaimukaid miniepisoode, näiteks skulptori ja rammetu modelli lugu (mis niivõrd-kuivõrd jutustab ka tegelikkuse ja kunsti suhtest), tossude vargus ja linnukese pähepanek, rongi käimapanek pärast vedurijuhi kehakergenduspeatust. Need on kõik enam-vähem loogilises ketis tervikuga, ainult et kui keegi küsiks minu käest, mis oli loo mõte, siis kehitaksin ma esmalt õlgu. Pika mõtlemise peale kostaksin: rõõm ja mure on Vargamäel tasakaalus, iga võit sisaldab kaotust, igas kaotuses on peidus võit.
Kas ma eksin?“

Arvustuse terviktekst:
Kool Pärnaga ja Pärnata - Sirp
Remsu, O. (2006). Kool Pärnaga ja Pärnata [joonisfilmidest "Maraton" ja "Taimne direktor"]. Sirp, 22. dets, lk 18.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm