Avaleht » Filmiliigid

Esitamata arved (1973)

Dokumentaalfilmid Kestus: 09:30

Huviinfo

Tootmine

26.02.1973 - 23.04.1973

Üleliidulisel ekraanil sarjas "10 минут по СССР"

7.05.1973  Stuudio Tallinnfilm Kunstinõukogu otsus 1-osalise värvilise dokumentaalfilmi "Esitamata arved" kohta.
Film on mõeldud seeriasse "10 minutit mööda Nõukogude Liitu" ja annab ülevaate sellest suurest tööst, mida tehakse ühes kolhoosis rahva elatustaseme tõstmiseks. Üldistav näitaja, mis iseloomustab rahva elatustaseme tõusu on nii kolhoosnikute reaaltulude kasv kui ka ühiskondlikud tarbimisfondid. Filmis käsitletakse ühiskondlike tarbimisfondide osa inimese isiklike vajaduste rahuldamisel. Vaatamata filmi propagandistlikule iseloomule on autoritel õnnestunud näidata tegelikkust ilustamata, usutavalt.
Kunstinõukogu märgib siiski mõningaid maitsevääratusi ja stampi kalduvaid võtteid aine kinematograafilisel käsitlemisel.
Kunstinõukogu soovitab määrata filmile teise kategooria.

Filmi "Esitamata arved" annotatsioon vene keeles:
Eesti ühe eesrindlikuma majandi - Kirovi nimelise kalurikolhoosi - näitel jutustatakse filmis rahva elatustaseme tõstmisest. Filmis rõhutatakse, et kolhoosi tulud ja seega ka rahva elatustaseme tõus on saavutatud ühise töö eeskujuliku korraldusega.

22.05.1973 Linastusluba nr 183/73
NSVL Riiklik Kinematograafia Komitee Kinofikatsiooni ja -levi Peavalitsuse kinorepertuaari kontrolli osakonna juhataja B. Golubevi allkirjastatud dokument lubab demonstreerida filmistuudio Tallinnfilm dokumentaalfilmi "Esitamata arved" ("10 minutit mööda Nõukogude Liitu") kogu NSV Liidu kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajaga kuni 1.07.1976.

Allikad:
Filmiarhiivi toimik nr 2505

Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.1336 


S. Kirovi nimeline näidiskalurikolhoos (Tööpunalipu ordeniga S. M. Kirovi nimeline näidiskalurikolhoos) oli kolhoos Harju rajoonis Haabneemes. Kolhoos loodi 1950. aastal. Ta oli nimetatud vene bolševiku Sergei Kirovi järgi.

S. Kirovi nimeline näidiskalurikolhoos
https://et.wikipedia.org/wiki/S._Kirovi_nimeline_n%C3%A4idiskalurikolhoos (17.08.2016).




Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm