Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Andrei Liimets: „Et film on valminud juba aastal 2021 ja jõudnud ka Jupiteri platvormile, tekitab selle kaasamine ehk enim küsimusi.

Muljet avaldavalt pikk droonikaader operaator Daniel Lindholmilt juhatab siiski sisse südamliku loo lapsest, kes igatseb koera, kuniks näeb kodu lähedale maandumas salapärast helendavat objekti. Sealt väljubki justkui imeväel neljakäpaline, kaelas nimesilt Laika. Kosmoseajalugu, kerged fantaasiasugemed ning spielbergilik lastelugu on kokku sulatatud moel, mis võib mõjuda hetkiti naiivselt, kuid võlub oma relvituks tegeva heasoovlikkusega.“

Arvustuse täistekst:
https://kultuur.postimees.ee/7983959/vobelev-valjakutse-taispikkadele-mangufilmidele
Liimets, A. (2024). Võbelev väljakutse täispikkadele mängufilmidele [lühifilmide kogumikust „Lühike on uus pikk“, mis sisaldab filme „Ööbik“, „Kingitus orbiidilt“ (mõlema režissöör Leeni Linna), „Öö“ (Teresa Väli), „Puudutus“ (Jaanika Arum“ ja „Kuidas näkkab“ (Meisterjaan)]. Postimees, 21. märts, lk 17, ill.

Katarina Kala: „„Kingitus orbiidilt“ algab disneylikult melanhoolse muusikaga ning räägib väikesest poisist Ottost (Otto Samuel Kahar), kes elab vanemate huku järel vanaemaga suures kollases majas. Otto soov on olnud kümneseks saades koer võtta, kuid nüüd on sünnipäev käes ning vanaema (Anne Reemann) ei taha koera­võtmisest kuuldagi. Unistavalt öösel aknast välja vaadates näeb poiss taevast langevat tähte ning läheb, seljakott seljas ja pidžaamapüksid jalas, asja lähemalt uurima.

Tähe asemel on aga kosmosest kukkunud satelliit nõukogude kosmose­koera Laikaga. Film kompab põnevalt laste ja täiskasvanute maailmu ning neid ühendavaid või lahutavaid unistusi ja soove. Südamlikkuse poolest ei jääda alla Holly­woodi pisarakiskujatele või jõuluaja reklaamidele.“

Arvustuse täistekst:
https://sirp.ee/s1-artiklid/film/luhike-aga-magus/
Kala, K. (2024). Lühike, aga magus? [Lühifilmide kogumikust „Lühike on uus pikk“, mis sisaldab filme „Ööbik“, „Kingitus orbiidilt“ (mõlema režissöör Leeni Linna), „Öö“ (Teresa Väli), „Puudutus“ (Jaanika Arum“ ja „Kuidas näkkab“ (Meisterjaan)]. Sirp, 22. märts, lk 21–22, ill.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm