Avaleht » Filmiliigid

Ernst Jaaksoni kõne ÜRO Peaassamblee 46. istungjärgul (1991)

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Eesti suursaadik ÜRO juures Ernst Jaaksoni kõne ÜRO Peaassamblee 46.istungjärgul 10.10.1991

Harrastusfilmid Kestus: 20:15

Huviinfo

Suursaadik Jaaksoni avaldus ÜRO Peaassambleele

17. septembril 1991 võeti Eesti, Läti ja Leedu Vabariigid ÜRO liikmesriikideks Peaassamblee üksmeelse otsusega, koos Lõuna-Korea, Põhja-Korea, Mikroneesia ja Marshalli Saarte vabariikidega.
Vastuvõtmispäeva tseremoonia käigus kõneles Peaassamblee pidulikul koosolekul teiste hulgas Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel. Suursaadik Jaaksoni kõne 10. oktoobril oli seega teiseks Eesti Vabariigi esindaja sõnavõtuks ÜRO ajaloos.

Ernst Jaakson ütles oma 10. oktoobri avalduses ÜRO Peaassambleele mh järgmist: "Siis kui meie (s.t Eesti, Läti ja Leedu) astusime Rahvasteliitu pärast Esimest maailmasõda, lootsid meie rahvad, et oli alanud uus ajastu. Nüüd, ühinedes ÜRO-ga ja jättes Teise maailmasõja selja taha, meie uuendame oma usku põhimõtetesse, millele see kogu on rajatud ja loodame, et uus ajastu on tõepoolest alanud. Eesti rahvas on lõpuks teostanud oma igivana unelma enesemääramisest. Eesti riiklik iseseisvus on taastatud ja tunnustatud maailma ühiskonna poolt. Eesti väärtustab kõrgelt oma vastuvõttu ÜRO liikmesriigiks ja on valmis täitma oma rahvusvahelisi kohustusi.
Meie täname südamest neid, kes toetasid meid selies võitluses nii paljude aastate jooksul. Me täname eriti Islandit, maad, kelle väiksus ei halvanud tema moraalset julgust. Islandi rahval saab alati olema eriline koht meie ajaloos."
Suursaadik Jaakson jätkas: "Eestlased teavad hästi, mida tähendab elada võõra võimu all, eriti seda, kui see võim on totalitaarne. Sel põhjusel ei saa Eesti asuda mingile seisukohale, mis ei toeta kõikide rahvaste õigust enesemääramisele." /---/
Järgnevalt käsitles Jaakson meile väga olulist probleemi: "Erinevaks ja kiireloomuliseks küsimuseks on nõukogude okupatsioonivägede õigeaegne väljaviimine Eestist. Eesti valitsus tunneb muret mõnede nõukogude poliitiliste juhtide pingutuste üle viivitamaks nõukogude sõjajõudude väljaviimisega Eesti territooriumilt. Näiteks, Anatoli Sobtshak, kes on nõukogude delegatsiooni juhiks läbirääkimistel Eestiga, on korduvalt öelnud, et sõjavägede väljaviimist Eestist ei saa alustada enne 1994. aastat. Eesti saab aru, et nõukogude okupatsioonivägede kojuviimine võtab aega. Kuid meie arvates võib seda siiski teha kiiremini. Meile tekitab erilist muret tuumarelvade ja rünnaküksuste jätkuv kohalolek meie territooriumil. Meid häirib ka suurte võõrriigi sõjaväe üksuste jätkuv viibimine Tallinnas, Eesti pealinnas, mis ohustab Eesti Vabariigi suveräänsust. Balti Nõukogu otsustas selle tõttu 5. oktoobril 1991 teha ettepaneku NSV Liidule, et see evakueeriks nõukogude okupatsiooniväed balti pealinnadest 1. detsembriks käesoleval aastal.”
Jüriado, A. (1991). Suursaadik Jaaksoni avaldus ÜRO Peaassambleele. Vaba Eesti Sõna = Free Estonian Word, 24. okt, lk 3.

Suursaadik Ernst Jaakson on teeninud Eesti maad ja rahvast 75 aastat

Suursaadik Ernst Jaakson oli Eesti Vabariigi esimeseks täisvoliliseks esindajaks ÜROs. Ta esitas oma volikirja 20. septembril 1991 selleaegsele ÜRO peasekretärile Javier Perez de Cuellar’ile ÜRO peakorteris New Yorgis. Eesti Vabariigi kuulumisega Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO), mille peakorter New Yorgis, loodi E.V. valitsuse poolt sellesse maailmalinna Eesti huvide kaitseks ja esindamiseks ÜROs E.V. suursaatkond, mille juhiks samaaegselt määrati sinne kauaaegne E.V. diplomaatlik esindaja Ernst Jaakson suursaadiku ülesannetes ja volitustes.
Ernst Jaakson on ÜRO juures akrediteeritud diplomaatliku korpuse vanimaid liikmeid, mitte üksi aastate poolest, vaid just diplomaadina, kes kümned aastad USA-s mitmesugustes diplomaadi ülesannetes on kaitsnud Eesti maa ja rahva huvisid ka kõige lootusetumatel aegadel.
Kõneluses suursaadik Ernst Jaaksoniga selgus, et temal täitus k.a. 20. augustil just 75 aastat ajast, mil ta astus Eesti Vabariigi teenistusse. See sündmus leidis aset 20. augustil 1919 E.V. Läti saatkonnas, kus töötas neil saatuslikel aegadel E.V. esimese saadikuna Lätis õpetaja Theodor Tallmeister. [---]

Suursaadik E. Jaaksonil möödus 11. augustil 89. sünnipäev.
Suursaadik Ernst Jaakson on teeninud Eesti maad ja rahvast 75 aastat (1994). Vaba Eesti Sõna = Free Estonian Word, 25. aug, lk 3, foto.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm