Avaleht » Filmiliigid

Kirjanikuga voodis (2019)

Dokumentaalfilmid Kestus: 63:00

Huviinfo

Filmist meedias

Marko Raat: "Ühesõnaga, veel familiaarset tausta: Vainokivi ja Sauter on vanad sõbrad ja teevad dokina juba väga mitmendat „Peetri loo“ variatsiooni („Valli baar“, „Vaeste kirjanike maja“). Viimane kord keeras terane psühholoog ja sõber Sauter kaamera üsna varsti Manfredi poole, kui oli aru saanud, et Vainokivil endal on kivi südamel. Sauter oma produktiivsuse ja rõhutatud (loomulikult petliku) antielitaarsusega näib olevat ka Vainokivi loominguline mentor, vähemalt alates sellest hetkest, kui Vainokivi dokimaailma sisenes. Seega võib oletada, et kõik elu ja meeste kannatuste lood – sünnid-surmad-lahutused-kukkumised – on üksteisele detailselt räägitud, Peetril läbi kirjutatud, Vainokivil läbi loetud ja ühtlasi ka tema poolt graafiliselt kujundatud ehk kirjandusmaailma keeles illustreeritud.

Seekord on Sauter ise endale sobiva stsenaariumi kirjutanud, aga nagu Vainokivi on filmi geneesist intervjuus rääkinud, kutsus algul üksi alustanud Peeter ta appi, kuna oli jooksnud ummikusse. Ilmselt käivitus lavaka taustaga Peetris uinunud näitleja ja lavastaja, teisalt aga ei leidnud püstitatud nartsissistlik probleem ja teatraalselt nõudlik võttemõte – ronida võõra inimese ja kaameraga koos voodisse – huvitavaid või kaasamängimisest huvitatud partnereid. Vainokivi liitus ja nüüd siis jälle koos, taasvesteldi ja lavastati läbi best-of Peetri lugudest.

Sauter on soe ja sõbralik natuur, tema kurbus ja mossitamine sügav ja ilusalt lapsik, Sauteri de-erotiseeritud ja alasti armastuslood tiksuvad rauges ja kõigega leppivas elutargas kepirütmis. Peeter on zen-terapeut isendale ja see on tema raamatutele hea. Peetrile kui filmikarakterile aga mitte nii hea, sest väga palju iseenda üle mõelnuna on ta verbaalselt oma filmikarakteri kohalolust pidevalt ees. Ja võrdväärset lavapartnerit talle filmis antud ei ole, kes teda talle endale ootamatust kohast lahti muugiks või teda kaadris sekkuva eluga ennetaks. Filmi saab muidugi kätte ka ilma, ja laenates Peetrilt stiili ja lauseid: Kas seda on vaja? Ma ei tea." /---/

Loe edasi:
https://www.sirp.ee/s1-artiklid/film/peeter-ja-manfred-teevad-keppi/
Raat, M. (2019). Peeter ja Manfred teevad keppi. Sirp, 20. dets, lk 34.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm