Avaleht » Filmiliigid

Lasnamäe Rebane (2014)

BFM meediaosakond: kursusetöö (MA)

Tudengifilmid Kestus: 10:25

Sisukokkuvõte

Meediaüliõpilase Monika Põldma dokumentaalfilm 24 aastasest korvpallurist Viive-Kai Rebasest, kes ootab meeleheitlikult lepingut mõne välismaa klubiga, sest kui sportlasel pole tööd, pole tal ka karjääri ega raha. 

Dokumentaalfilmi peategelaseks on 24 aastane Eesti üks parim profesionaalne naiskorvpallur Viive-Kai Rebane, kes on väga elurõõmus, tahtejõuline ja energiast pakatav isiksus. Lapsest peale on ta spordiga tegelenud ja otsustanud oma elu sellega siduda ning sellele täielikult pühenduda. Filmi käigus elame kaasa tema pingutustele leida endale hea tööandja, et ta saaks tegeleda sellega mida ta kõige rohkem armastab ning rahaliselt hästi ära elada. Me tutvume tema igapäeva eluga nii treenides kui ka kodus olles. Terve elu on ta elanud koos perega Lasnamäe kolmetoalises korteris ja koos temaga kasvas peres üles 6 last. Tema vanemad on mesinikud, kes veedavad suved maakodus Hiiumaal.

Viive lõpetas Audentese Spordigümnaasiumi ning siirdus seejärel õppima ning treenima USA Binghamtoni Ülikooli. Kolm aastat Ameerikas olid tema jaoks väga edukad nii spordi kui õppeedukuse poolest. Ta tunnistati esimesel aastal kohe parimaks uustulnukaks, ning valiti mitmel korral oma konverentsi parimate mängijate hulka. Neljandal aastal tabas teda tagasilöök - poole hooaja pealt diagnoosti tal puukborrelioos. Kuus kuud ei olnud ta suuteline treenima ega mängima, mis raskendas omale tööandja leidmist pärast ülikooli lõppu. Ta tuli tagasi kodumaale ning asus suvel treenima Eesti rahvusnaiskonna juures. See polnud aga piisav, et sügisel välismaale mängima pääseda. Esimese poolaasta mängis ta seega oma vanas Eesti koduklubis Eclexis ning sai siis pakkumise Bulgaariast. Pool aastat Bulgaarias oli tema jaoks edukas, tervis oli taas korras ning kõik tundus sportlase jaoks sujuvat, kuid siis järgnes järgmine tagasilöök - Bulgaaria koduklubi Burgase Neftohimik ei maksnud mängijatele korralikult palka. Raha on kõikide sportlaste jaoks peale tervise teine kõige olulisem teema. Sport on nende töö, aga kui sellega elatist ei teeni, pole võimalik oma valitud alaga täieliku pühendumisega tegeleda.

Käesolev dokumentaalfilm keskendubki Viive klubi otsingutele ja pingutustele oma karjäärile hoog sisse saada. Hooaeg algab tavaliselt kõige hiljemalt oktoobri lõpus ning mängijad peavad kohale lendame vähemalt augusti keskel. Suve lõpuks polnud aga Viivele uueks hooajaks pakkumisi tulnud. Kui välismaalt lepingut ei tule, saaks Viive jätkata mängimist ka Eestis, kuid peaks siis täiskohaga sportlase rollist loobuma ning leidma ka tasuva töö. Kahjuks teenivad Eesti naiskorvpallurid väga väikest palka ning ka mängude tase pole nii hea, et mõnele kõrgliiga korvpalliklubile silma jääda.  Lisaks peaks Viive Eestisse jäädes elama edasi kuuekesi Lasnamäe kolmetoalises korteris, muretsema kuidas rahaliselt omadega toime tulla ja kuidas täita oma unistus – mängida Euroopa korvpalli tipus. 

Märksõnad: korvpall | sportlane | tööotsimine | unistused | Vaata kõiki »

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm