Avaleht » Filmiliigid

Vanamehe multikas (2014)

Ükš

Animafilmid Kestus: 18:08

Huviinfo

Filmi saamisloost

Katke intervjuust filmi autorite Peeter Ritso ja Mikk Mägiga

Mari-Liis Rebane: „Vanamehe multika” menu põhjuseks on arvatavasti eestlaslik süldihuumor, mis kõnetab oma lihtsuses lausa masse. Vanamees on sedasorti kuju, keda kas armastatakse või vihatakse, kuid kes kindlasti ühtki vaatajat külmaks ei jäta. Kaks tüüpi otsustasid hakata art house animatsiooni asemel enda lõbuks ehedat meelelahutust looma ja on kogunud vaid ühe aasta jooksul tohutu vaatajaskonna, kes hoolsalt Vanamehe tegemisi jälgib. Ootamatu populaarsusega üle külvatud multikakarakteri taga seisavad Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni osakonnas tutvunud Peeter Ritso ja Mikk Mägi. Peeter on ka varem oma flash animatsioonidega Youtube’is kuulsust kogunud, Mikk tegutseb samal ajal VJ-duos GIF Visuals ning töötab animaproduktsioonifirmas Birds of Paradise.

Kuidas Vanamehe-seeria alguse sai?

Mikk Mägi: Kooli ajal suitsupausidel hakkas külge, kui Peeter Vanamehe häält tegi. Esimese seriaali puhul hakkasime lihtsalt animeerima, võte kestis põhimõtteliselt ainult paar päeva. Aega oli vähe, mõtlesime, et ah, teeme „Vanamehe multika”.

Peeter Ritso: Mina hakkasin kursust lõpetama ja koolitööna oli vaja nukufilm esitada. Midagi muud peale „Vanamehe multika” ei oleks küll viitsinud teha.

Kuidas lõputöö õppejõududele meeldis?

P.R.: Priit Pärnale vist meeldis. Muheles igatahes kaasa.

M.M.: Ülo Pikkov oli ka sillas. Ja Riho Undile meeldis eriti. Kaspar Jancis nuttis ühe pisara.

Kas teil on olnud filmimisprotsessi juures ka abikäsi?

P.R. ja M.M.: Jah, animatsiooni osakond, G9 ühika omad on palju aidanud. Kreeta Käeri tegi nukud, Jaagup Metsalu ja Erik Alunurm on olnud abiks ning mitmed teised veel.

Kuidas need nukud ja see maailm loodud on? Milliseid materjale kasutasite ja millest saite inspiratsiooni?

M.M.: Kõik on loodud väga DIY lähenemisega, kasutades materjale, mis on kõige lihtsamini kättesaadavad. Palju oleme taaskasutanud ka animaosakonnas vedelevaid teiste nukufilmide kujunduse ülejääke. Näiteks Alunurme ja teiste filmi „Eine murul” set on olnud põhiline tegevuspaik. Selles mõttes on EKA animatsiooni osakond super koht, kuna sinna koguneb sellist tööpahna, mida saab erineval otstarbel ära kasutada.
/---/
Rebane, M.-L.  (2013) Uus Eesti animatsioon: „Vanamehe multikas”. Müürileht, nr 28, festivali eri, lk 27.

 

René Vilbre: ma usun, et "Vanamehest" saab rahvuskangelane

"Igal aastal oleme me Eesti Laulu vaheklippides uurinud eestlasi ja eestlust. Ka sel aastal hakkasime üsna varakult mõtlema, mida näidata vaheklippides ja kuidas seostada sellega eestlasi," rääkis René Vilbre "Vanamehe" tagamaadest. "See kontseptsioon tuli mõni kuu tagasi ja mõtlesime, et teeme seda läbi vanasõnade." Vilbre selgitas, et ühel ööl lihtsalt plahvatas tal peas sõna "vanamees" - enne oli ta näinud "Vanamehe" multikaid Youtube'ist. Nii hakkaski idee üha enam küpsema.

"Alguses see ei olnud animatsioon, vaid tegime omavahel nalja.  Peeter tegi suitsunurgas Vanamehe nalja ja sealt hakkas see levima," rääkis Mikk Mägi.

Nüüdseks on aga ideest saanud reaalsus ja Eesti Laulu finaalis pääseb ekraanile kümme vanasõna ja kümme klippi. "Hästi kiire oli. Ma pole kunagi varem pidanud nii kiiresti tegema. Tavaliselt oleme kuu ajaga teinud minutilise klipi," rääkisid Ritso ja Mägi.
 "Ma andsin poistele mission impossible'i," ütles Vilbre ja lisas, et poisid said sellega kenasti hakkama.

Klippide autorid rääkisid, et ideed sündisid ajurünnaku käigus ja sõprade hulgas on need juba rohkesti nalja pakkunud. Kui üldiselt on "Vanamehe" naljad üsna kanged, siis Eesti Laulu jaoks said need leebema kuue.
"Me ei tsenseerinud, aga me toimetasime. Need, kes vaatavad Youtube’ist seda multikat, saavad hardcore emotsiooni. Meil on ta selline softcore. Tegu on omast küljest uue laine huumoriga," ütles Vilbre. /---/

Vaata ka:         
VIDEO: René Vilbre: ma usun, et "Vanamehest" - Menu - ERR
menu.err.ee/v/uudised/ 28.02.2014

Multika-Vanamees on tehtud ajaloolise suurkuju järgi

Miku sõnul on vanamehe välimuse prototüübiks härra, kes omal ajal Pika Hermanni tornist punalipu alla võttis. "Ta sobis väga hästi, miks mitte," ütles Mikk "Ringvaatele".

Rubriik: Uudised Mari Kartau: menu.err.ee/v/uudised/ 24.12.2014


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm