Avaleht » Filmiliigid

Põranda all (2015)

Nad ohverdasid end vabaduse eest

Dokumentaalfilmid Kestus: 36:00

Huviinfo

Eesti de profundis 1972

Rein Veidemann: "See paljudes kunstiteostes juhtmotiivi ning pealkirjana kasutatud väljend pärineb piibli 130. psalmist, kogu lause kõlab eesti keeli «Põhjatumaist sügavusist hüüan ma sinu poole, Jehoova!».

Lunastuse lootusest kantud de profundis võinuks olla ka moto Marianna Kaadi pooletunnisele dokumentaalfilmile «Põranda all», milles kaks meest, ÜRO Peaassambleele eestlaste abipalve esitanud ning selle eest karistuseks aastaid nõukogude vangilaagris vaevelnud Mati Kiirend (snd 1939) ja Kalju Mätik (snd 1932) jutustavad praegusele põlvkonnale paraku tundmatu loo Eesti NSVs eksisteerinud põrandaaluse vastupanuliikumise ühest episoodist.

Selleks oli 1972. aastal ÜRO peasekretärile koostatud märgukiri (teksti autor Tunne Kelam), milles Mati Kiirendi ja Artem Juskevitši asutatud Eesti Demokraatlik Liikumine ning Eesti Rahvusrinne palusid maailma üldsuselt abi (Mati Kiirend: «ÜRO on ju vaid jututuba!»), et taastada Eesti riiklik iseseisvus.

MRP-AEG sünnini 1987 jäi siis veel viisteist aastat. Film algabki meetritepikkuse uurimistoimikute ja ülekuulamisprotokollide rivi näitamisest arhiivis. Nõukogudevastast propagandat peeti toona ohtlikumaks kui inimese tapmist. Inimelu ei maksnud midagi. Mätik leiab üles omaaegse peidiku, kus moosipurki suletud mikrofilmi memorandumi tekstiga hoiti.

Mehed demonstreerivad ka, kuidas meisterdati liikumiste templijäljendeid pöördumise alla. Nimed, kui keegi olekski julgenud need alla kirjutada, poleks läänes midagi öelnud.

Vaataja saab teada, kuidas dissidentidest põrandaalused vabadusvõitlejad omavahel suhtlesid. Kiirend möönab, et see liikumine käis nii varjatult, et nende lähedased ega sageli ka nad ise ei teadnud oma tegevuse põrandaalusest iseloomust.

Mulle tuli üllatusena, et memorandumi ja teiste ülevaadete läände toimetamisel osales dirigent Andres Mustonen, kes Hortus Musicuse välisreisidel liikumise sidemehe ülesannet täitis.

Kiirendilt ja ta kaaslastelt on küsitud, kas see mäng väärisid küünlaid – pere ja tuleviku ohtuseadmine ning vangla-aastad. Vaikiv vastus meestelt kõlas, et südametunnistuse hääl on kõrgem isiklikust saatusest.

Mulje filmist jääb siiski etüüdlikuks. Kuuldavasti ongi see mõeldud rohkem õppefilmiks koolidele. Dokumentaalne aines võimaldaks aga sellest arendada põneva poliitilis-psühholoogilise kriminaalsarja televisioonile. «Põranda all» läheks siis ka pealkirjana täie ette.“

Veidemann, R. (2015). Eesti de profundis 1972. Postimees, 10. veebr, lk 17.

Ristmeedia projekt „Põranda all“

Ristmeedia projekt „Põranda all“ seab eesmärgiks kaasaegsete digitaalmeedia vahendite toel tutvustada ja jäädvustada meie lähiajaloo pärandit nii Eestis kui ka välismaal.

Projekt sisaldab dokumentaalfilmi ja interaktiivset neti-keskkonda, mis koondab taasiseseisvumisperioodi ajaloolise materjali: filmi-, foto- ja helisalvestised, dokumentatsiooni, kirjanduse.

Dokumentaalfilm „Põranda all“ on jutustus sihikindlatest inimestest, kes julgesid ja oskasid mõelda oma ajast ees – minnes võimudega vastuollu ei kaotanud inimlikkust ja väärikust. Tunnustame tehtut ja vaatame tulevikku. Käsitleme Eesti lähiajaloo kõige põnevamat ja vastuolulisemat perioodi (1983 aasta kurikuulsale teisitimõtlejate protsessile eelnev arreteerimine ning repressioonide periood, vangistus ning vabanemine 1985 aastal) tulevikkuvaatavalt, hoogsalt ja kaasakiskuvalt.

Film on sissejuhatuseks suuremale ristmeedia projektile.

Ekraniseering koosneb arhiivimaterjalidest, intervjuudest ajalooliste isikutega ja teemakohastest videoklippidest, mis selguvad koolinoortele suunatud konkursil. Eesmärgistatud konkursi ja kaasaegsete rist-meedia vahendite kaudu tekitame ja suurendame noorte huvi, anname võimaluse vahetult osaleda filmi tootmises ning tugevdame põlvkondadevahelisi sidemeid.

Filmiga seonduvast internetikeskkonnast (Facebooki konto ja filmi kodulehekülg) on võimalik välja arendada lähiajaloo portaal, mis koondab teemakohase materjali, tagab laiema kandepinna (võimalus läheneda erinevatele sihtrühmadele) ja projekti jätkusuutlikkuse.

Tootmist kureerib sõltumatu produktsioonifirma Baltic Film Production OÜ (BFP). BFP on asutatud 1998. aastal produtsendi ja režissööri Marianna Kaat'i poolt. Algusaastatel oli produktsioonifirma peamiseks valdkonnaks Eesti telekanalitele dokumentaalsete seriaalide tootmine („Loomakliinik“; «Kahjukäsitlejad»; «Post Factum: Meie valik»; «Auh Show»).

BMP dokumentaalfilme on näidatud üle maailma, paljud neist on pälvinud auhindu rahvusvahelistel festivalidel: „Tööpealkiri: „Imelaps““; „Auk nr 8“; „Lobotoomia“; „Kalinovski väljak“; „Maria teatri fantoomid“. BFP on kaasa löönud ka mängu- ja lühifilmide tootmises.

Filmi loominguline kollektiiv (stsenaristid Andres Maimik, Marianna Kaat) on sotsiaalselt tundliku, sisulise ja kunstiliselt kõrgel tasemel filmidega pälvinud kõrget tunnustust.

Tagamaks ajaloolist kompetentsi, laiapõhjalisust ja rahvusvahelisust on projekti kaasataud Tartu Ülikooli ajaloolased, Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam ning Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts.

Oluline roll on kolleegiumil (poliitikud, ajaloolased, eksperdid), kelle ülesandeks on hinnata projekti sisu, regulaarse tagasiside põhjal viia sisse korrektiive ning anda soovitusi.

Koostööpartnerid: Eesti Filmi Sihtasutus (EFSA), Haridus- ja Teadusministeerium, Centre for European Studies (CES), ja BFM School.

Lisaks esilinastusele Tallinnas ja ETVs toimuvad maakondlikud esilinastused ja kohtumised filmi autoritega.

Planeeritud on ka esilinastus Euroopa Parlamendis. Laiemat vaatajaskonda ja rahvusvahelist levi silmas pidades on oluline tõlkida film inglise ja vene keelde.

Projekt algas septembris 2012 ja lõpeb detsembris 2014. Filmi esilinastus on esialgu planeeritud veebruaris 2014.

Sihtrühmad

Meie eesmärk on pakkuda kõigile huvilistele interaktiivse netikeskkonnaga ühinemise võimalust ja levitada dokumentaalfilmi nii Eestis kui ka välismaal. Otsene sihtrühm on kindlasti tänased noored, eriti kooliõpilased ning kodanikuõpetuse ja ajaloo õpetajad aga ka kõik lähiajaloo sündmustes osalenud.

Vt täpsemalt:
MULTI-MEEDIA PROJEKT „PÕRANDA ALL“ | ProPatria

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm