Avaleht » Filmiliigid

Paberist linn (2013)

Dokumentaalfilmid Kestus: 29:47

Huviinfo

Filmi lõputiitrite tekst

1704. aastal vallutasid Põhjasõjas Vene väed Narva rootslaste käest.
Peale seda on piirilinn Narva pärast pidevalt lahinguid peetud.
Võim Narvas on vahetunud veel 6 korda. 

Ida-Virumaa filmid

Viru filmifond loodi 2013. aasta aprillis selleks, et seda piirkonda reklaamida ja tuua Ida-Virumaale investeeringuid, selgitas Ida-Viru ettevõtluskeskuse juhataja Pille Sööt. „Kui Ida-Virumaale tulevad tuntud tegijad ja head filmid, siis kindlasti teatakse meist rohkem ja huvi meie maakonna vastu suureneb," loodab ta.

Peale Production House LTD Finlandi, mis filmib Soome telekanalis Fox linastuva sarja „Jaakko and the Finns abroad" esimeses osas Ida-Virumaad Soome suusaslaalomi maailmameistri Kalle Palanderi ja tema pere silmade läbi, said fondist toetust ka Pimik OÜ, mis teeb Narva linnast kõneleva dokumentaallühifilmi „Null-linn"* (1116 eurot) ja Taska Film OÜ, millelt on oodata Elmo Nüganeni käe all valmivat linateost „1944" Sinimägede lahingust (10 000 eurot).

Jaak Kilmi asub 26-minutilist lühifilmi „Null-linn" üles võtma sel nädalal. See jutustab kahe Narva inimese lugu: üks neist on muinasjutulises minevikus elav Fjodor, kes ehitab Narva raekojas vana linna maketti, teine on Kreenholmi tehase juht Mats Gabrielsson, kes usub tulevikku ja et Kreenholmist saab uus Hongkong. 

„Ida-Virumaa on täis põnevaid inimesi ja lahedaid lugusid," kiitis Kilmi. Filmile kulub kokku 4800 eurot, fondi toetus on Kilmi sõnul abiks just selleks, et ta saaks põhjalikumalt filmida ja kauem Narvas olla. Võtted lõppevad septembris ja linateost on võimalik näha juba novembris.

Kokku on filmifondil kavas tänavu jagada 20 000 eurot, mis tuleb nelja valla - Toila, Jõhvi, Illuka ja Mäetaguse - eelarvest. Filmitootjate mõtteid oodatakse 30. septembrini. Tingimuseks on, et filmi peab tootma Ida-Virumaal ning see ei tohi sisaldada vägivalda, rassilist või usulist vaenu õhutavat materjali.

Kui esimene aasta läheb edukalt, loodab Sööt, et õla panevad alla teisedki vallad.

Artikli terviktekst:
Must, M. (2013). Soome teleseriaal portreteerib Kalle Palanderi ja Ida-Virumaad. Eesti Päevaleht, 29. juuli, lk 4.

Soome teleseriaal portreteerib Kalle Palanderi ja Ida ...

* filmi esilagne pealkiri

Filmist kriitiku pilguga

Tarmo Teder: „Jaak Kilmi on teinud pieteeditundelise, taha- ja ettevaatava, piisavalt selgete vihjetega laetud filmi, mille autoripositsioon on kaudne ka Matsi suhtes, režissöör on targu jätnud tõe vaataja silmi. Võib arvata, et „Paberist linn” on 2013. aasta „Eesti lugude” sarjast just see film, mis jääb pikemini järelvaadatavaks, ühe jätkuva linnaloo dokumendiks.“

Arvustuse terviktekst:
http://www.temuki.ee/2014/10/eesti-lood-2013-ii/
Teder, T. (2014). Eesti lood 2013 II. Pättide ja päästjate jälil ["Lihast ja luust", "Rist ja viletsus", "Kuumad naised vabast tahtest", "Paberist linn"]. Teater. Muusika. Kino, nr 10, lk 102-111.

 


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm