Avaleht » Filmiliigid

Filmib Eduard Eljas (1963)

Ringvaade „Nõukogude Eesti” nr 36 (745), november 1963

2/7

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Filmib E. Eljas

Filmikroonikad

Huviinfo

Eduard Eljas

Ootamatu surma läbi tööülesannete täitmisel lahkus 29. oktoobril 1963. a. meie keskelt üks sõjajärgse Eesti nõukogude filmikunsti pioneere, Eesti NSV Kinematograafiatöötajate Liidu liige filmioperaator Eduard Eljas.

E. Eljas sündis 13. novembril 1920. a. töölisperekonnas. Kuueteistkümneaastase noorukina, leidmata muid võimalusi filmikunstiga tegelemiseks, alustas ta oma töömeheteed kinomehaanikuna.

Suurest Isamaasõjast võttis E. Eljas osa Eesti Rahvuskorpuse ridades ja pöördus sünnimaale tagasi Kommunistliku Partei liikmena. Lahinguis ülesnäidatud vapruse eest autasustati teda Punatähe ordeniga ja medaliga «Lahinguliste teenete eest».

Pärast demobiliseerumist tuli E. Eljas 1946. a. Tallinna Kinostuudiosse. Oma iseloomule vastavalt, vaikselt ja tagasihoidlikult alustas ta kõige lihtsamast — operaatoriabi ja assistendi tööst. Peaaegu märkamatult kasvas E. Eljas eesti nõukogude dokumentaalfilmi üheks paremaks operaatoriks, ringvaadete ja dokumentaalfilmide režissööriks. Tema ringvaatepalad paelusid kinokülastajaid oma algupäraste lahendustega. Lühifilmides «Kalevi-Liiva», «Maa sool», «Matkaradadel» ja paljudes teistes on E. Eljase operaatori- ja režissööritöö leidnud üleliidulise tunnustuse.

Tema loomingulise edu pandiks oli see, et samuti kui lahinguis, oli ta ka filmikunstis alati eesliinil, elas kaasa kõigele, mida ta lindile jäädvustas, elas kaasa oma rahva igale saavutusele, murele ja rõõmule sõjajärgses ülesehitustöös.

27 dokumentaalfilmi, 645 ringvaatepala, 22 ringvaadet režissöörina. Ootamatu surm tõmbas joone alla nendele arvudele.

E. Eljas oli Eesti NSV Kinematograafiatöötajate Liidu üks asutajaliikmeid ja võttis aktiivselt osa ühiskondlikust tööst. Alati täis loomingulist põlemist, uue temaatika ja uute filmilahenduste otsimist, hea seltsimees ja sõber — nii mäletavad teda kõik, kes temaga kokku puutusid.

Eesti NSV Ministrite Nõukogu
Riiklik Kinematograafia Komitee
Eesti NSV Kineraatograafiatöötajate Liit
Tallinna Kinostuudio kollektiiv

Eduard Eljas (1963). Sirp ja Vasar, 1. nov, lk 8, foto.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm