Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Evald ja Emmi on rahvustelevisiooni väärilised

Dokumentaalfilm "Evaldimaa" on kindlalt viimase aja eesti parimaid portreefilme hoolimata sellest, et tegijate seos Eestiga paistab kohati üsna kauge. On küllalt palju kunstnikke, kes suudavad tabada midagi või natuke. Harva juhtub, et linateoses on kõik üksikasjad juhtiva mõtte teenistuses. Nii sügavat ja terviklikku filmi inimlikust armastusest pole eestlane eestlasest vist enne teinud. Pool võitu on juba see, et tegijad on leidnud kaamera ette suurepärased inimesed. Teine ja mitte väiksem pool on siiski autoritelt. Nad on suutnud hoiduda mitmest kiusatusest. Kaamera suutis kogu aeg vaadata toimuvale samasuguse nurga all nagu need vanainimesed, kellest film.
EE: TV-Nädal - Evald ja Emmi on rahvustelevisiooni väärilised, http://blog.ekspress.ee/Arhiiv/Vanad/1997/49/tvnadal/arvustus.html (12.04.2013).

Seeme Evaldimaa mulda

Lootuse prohvet
Andres Põder: "Saag tundis põhjalikult Euroopa kultuuri hälli Sumerit. Võrokese ja vaimult ugrilasena lõpetas ta sõjakooli Eesti ohvitserina. Seejärel viis kutsumus Tartu ülikooli usuteaduskonda. Unistades misjonitööst, täiendas Evald Saag ennast troopikameditsiini alal. Tema teadmised muusikast, maalikunstist, kirjandusest, arhitektuurist näisid ammendamatud.

Pärast abiellumist Uku Masingu õe Agnesega sai tema koduks Raikküla ja Rapla. 1944. aastast töötas ta Rapla koguduse õpetajana. Saag oli julge ja populaarne, kirik täitus rahvast. Ateistlike repressioonide survel sunniti ta 1962. aastal Raplast lahkuma ja määrati Pärnu Eliisabeti koguduse õpetajaks. Sellesse ametisse jäi ta 27 aastaks, kuni emerituurini. Tuhanded meie linnas on saanud osa tema vaimustavast ja innustavast sõnast. Saag oli lootuse prohvet kõige pimedamatel aegadelgi ning Pärnu kirik pole kunagi olnud tühi.

Kõige märkimisväärsema, elutöö tegi professor dr Evald Saag akadeemilisel põllul. Kui Tartu ülikooli usuteaduskond 1940. aastal suleti, sai temast Tallinnas tööd alustanud Eesti vanima eraülikooli, usuteaduse instituudi rajaja ja kauaaegne dekaan. Saagi juhtida oli semi keelte ja vana testamendi õppetool. Seda tööd tegi ta 1990ndate alguseni. Vabas Eestis jõudis ta olla lektor veel Tartu teoloogia akadeemias, pidada loenguid paljudes Eesti kõrgkoolides, esineda raadios ja televisioonis.
Evaldimaa piire pole aga keegi suutnud tabada. Need on inimmõttele haaramatud. Väheste eestlaste auks on võõral maal istutatud puu, aga Iisraelis kasvab Evald Saagi puu."
Pärnu Postimees: Seeme Evaldimaa mulda, http://www-wxyz.parnupostimees.ee/271004/esileht/10051333.php (12.04.2013).

Kersti Uibo tutvustab oma dokumentaalfilme:
Kersti Uibo: Evald's Acre, http://www.kerstiuibo.co.uk/films/evalds-acre/ (2.05.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm