Avaleht » Filmiliigid

Suuskadel lennuki järele (1937)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr. 50, 4/4

Filmikroonikad Kestus: 01:28

Huviinfo

Lennuk kuulus Ungern-Sternbergile (ALMAVÜ Lennu-spordi Föderatsiooni läbivaatuselt 28.04.1981-v.p.)

Isikuid

Tooni (Antonina) Õun sündis 25.10.1914 Tallinnas.
Eesti meister murdmaasuusatamises 1937, 1940, 1941 ja slaalomis 1941.

Ajakirjandusest

"Tooni Õun alustas sportimist juba noorpõlves. Talle meeldis ujumine, tennis, jalgrattasõit, kuid üle kõige siiski suusatamine. Murdmaasuusatamises võitis ta Eesti meistrivõistlustelt kolm kulda, ühe hõbeda ning sai pronksi Hermese naiskonna liikmena teatesuusatamises. Neil aastail võistlesid naised ainult viies km-s ning 1941 esmakordselt ka teatesuusatamises. Slaalomis, kus 1941 peeti Tehvandi mäel Otepääl esimesed Eesti meistrivõistlused, osutus taas parimaks Tooni Õun, võisteldes harilikel murdmaasuuskadel. 1943 sai ta hõbeda nii slaalomis kui ka kombineeritud kahevõistluses (5 km + slaalom).
Et tolleaegsed Eesti naissuusatajad Toonile suurt konkurentsi ei pakkunud, siis harjutas ta koos meestega ning tegi kaasa nende pakutud mitmesuguseid trikke.
Ta meenutab: "Tundsin, et suudan sõita kui poisid. Ühel pühapäeva varahommikul läksin Mustamäe hüppetorni, kaasas harilikud murdmaasuusad. Algul oli kole. Koht, kus seisin, oli teada, lõpp vaatas vastu all. Mis toimub vahepeal? Kuidas läheb? Alla olid ilmunud suusatajad, suuski uuesti alla tassida – näotu. Nii läks esimene hüpe. Õnnelikult! Isegi maandumisel ei puudutanud kätega lund." Isa öelnud: "Katsu kaugemale, poisid hüppavad rohkem!"
Ajalehes ilmunud karikatuuri kirjutanud Oskar Veldeman: "Tütarlaps kui õun, paras pirn poistele, kellele teeb lõbu, suusahüpped hüppetornist." Viljandi järvel demonstreeris Tooni, kuidas näeb välja skijöring, kui seda teha sportlennuki külge kinnitatud terastrossi otsas.
Poleks teda 1945. aastal arreteeritud ja Eestist kümneks aastaks välja saadetud, oleksime Tooni Õunast kui suusatajast kindlasti palju rohkem kuulnud."
Männiste, A. (1999). Suusaässad meenutavad. Eesti Päevaleht, 27. okt.

"Viljandlane Oskar Veldman harrastas suusahüppeid ja slaalomit. Ta oli 1930. aastail üks Eesti paremaid hüppajaid."
Kõverjalg, R. (2007). Oskar Veldman 69 aastat tagasi. Sakala, 22. veebr.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm