Avaleht » Filmiliigid

Jõululaat Kunstihoones (1936)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr. 128, 1/4

Filmikroonikad Kestus: 01:13

Huviinfo

Eesti käsitöötraditsioonide edendamine

1929. aasta jaanuaris loodi Tallinnas rahvuslike käsitöötraditsioonide edasikestmise toetuseks Eesti Kodutööstuse Edendamise Keskselts. Olulisemad ülesanded olid kontaktide loomine käsitööhuvilistega, kursuste, näituste, võistluste korraldamine, instruktorite väljaõpe, nõuandekohtade leidmine, kirjanduse väljaandmine. Keskseltsi tegevus hõlmas ka käsitööõpetuse suunamist kutse- ja üldhariduskoolides.
1934. aastal võeti keskselts vastu Põhjamaade Kodutööstuse Liidu liikmeks. 1936 avati Tallinnas Kodutööstuse Muuseum. 1938.a. hakkas ilmuma keskseltsi häälekandja, tarbekunsti ja kodukultuuri ajakiri Kodutööstus.
Puusemp, E. Olnust olevale. Loomise allikaks rahvakunst ja loodus, arhiiv2.postimees.ee:8080/leht/96/04/01/olnust.htm-/ (27.04.2011).

Laadal demonstreeritud Evi Maydelli siluetist

Graafik ja siluetikunstnik Eveline Adelheid von Maydelli (1914. aastani Frank; 1890-1962) ema Augustine von Brandt oli pärit Pärnumaalt Kaelase mõisast. 1900-1910 elas Eveline Pärnus. Kunstihariduse omandas Riia kunstikoolis ja  Düsseldorfi W. Spatzi kunstiakadeemias. Hiljem täiendas end käärilõiketehnikas Breslaus (1912-1920).
1934. aastal, pärast abikaasa von Maydelli surma tuli Eveline tagasi Eestisse, kus elas 1940. aastani nii Pärnus kui Tallinnas. Eesti perioodi tähtsaimaks tööks sai käärilõige president Konstantin Pätsist oma koduõues Tallinna panoraami taustal.
1940. aastal lahkus Eestist Soome, sealt USA-sse. 1950. aastast kuni surmani elas Portugalis.
Eveline Adelheid von Maydell pälvis tunnustuse just käärilõiketehnikas – imeõhukesele paberile kääridega lõigatud filigraansete portreede ja olustikupiltidega (daamid, lapsed, linnud ja loomad). On portreteerinud president Calvin Coolidge’it ja Roosevelti, Thomas Manni, Anna Pavlovat jt.  
Korduvalt esines Eveline Adelheid von Maydell näitustel Tallinnas, Münchenis, USAs, Lissabonis jm.
Tema tööd asuvad Lüneburgis Carl Schirren Gesellschafti arhiivis ja Lissabonis Museu National dos Coches´s. Eestis leidub tema töid Tallinna ERAs, aga ka sugulaste ja tuttavate valduses.
Sarv, S. (2005). Kunstnik, kellele on poseerinud presidendid. Pärnu Postimees, 19. mai.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm