Avaleht » Filmiliigid

Kehtna Näidissovhoostehnikumis (1971)

Ringvaade “Nõukogude Eesti” nr 5 (994), märts 1971

6/9

Filmikroonikad Kestus: 01:05

Huviinfo

Kunstinõukogu arutelult 26. märtsil 1971

Mesila: See on nagu järgmine aste piima tootmise filmile. Progressiivne täiendus suurfarmidele. Esimene meie vabariigis. Heal tasemel edasi antud.  

Müür: See pala on kõva teine grupp. See on üks poolinformatsioonilise, poolpublitsistliku ja pooltehnilise vahepeal olevaid palasid. Need kolm nõuet olid täidetud ja saalist sai väga hea ülevaate. Operaatori töö on kõrgel tasemel, ta on tabanud asja tuuma. Kas ei tasuks anda 1. kategooriat?

Hääletamisel sai pala 1. kategooria.

Ringvaatest tervikuna
Danilovitš: Minu arust on see ringvaade kaunis kesine. Peab arvestama, et ringvaade on tehtud XXIV kongressi künnisel. Mida on siin siis pakutud? Temaatiliselt on nõrgalt planeeritud. Juhuslikke palasid on palju. Inimest ei olnud. Terved palad on rajatud tehnika peale, kuhu aga inimesed jäävad? Niimoodi meil need ringvaated lähevad. 

Võsa: Teemad on küllaltki kaalukad: ordeni kätteandmine, galvaanikatsehh, oksalaasimisagregaat, lüpsisaal Kehtna sovhoosis, side laseriga.

Remmelgas: Mõned palad olid huvitavad ja asjalikud - kasvõi galvaniseerimine, leiutajad ka juures. Meil on palju ringvaateid, kus pole niigi palju inimesi. Siin lüpsiuuendus - kena ja terviklik pala. 

Müür: Nii nagu televisioonis, on ka kinos huvitatavuse moment väga tähtis. Selle ringvaate suureks plussiks loen seda, et tänu režissöörile on leitud palju huvitavaid lahendusi. Kõige õnnetum pala on džuudo, kuid montaažis on see huvitavalt tehtud. Ringvaates on hästi leitud teksti ja pildirea kooskõla. Tekst pole mitte üksnes pildi informatsioon või ilusõnaline mula, vaid on elav ja huvitav ning annab seejuures küllaldaselt informatsiooni. Näiteks ütlemine lüpsisaalis: siin tasub järjekorras seista. Sidepidamine laseriga - teadlastele enestelegi on laser veel suureks saladuseks ja see on välja toodud. Mahtra talurahvamuuseum - režissööri ja operaatori suunitluste kokkulangemine. Stiili poolest on siin absoluutne kokkukõla. Siin on režissöör töötanud südamega. On otsitud, on leitud, on möödalaskmisi. Parem on kõrgem hinnang anda otsivale ringvaatele, kui käsitöölise stiilis tehtud ringvaatele. Julgeks pakkuda isegi esimest kategooriat.

Gross: Sa rääkisid ennast soojaks, jääme ikka teise kategooria juurde. 
Ringvaatele tervikuna, režissöör Peep Puks, anti üksmeelselt 2. kategooria.
Allikas: ERA.R-1707.1.1168 Kunstinõukogu protokollid, lk 27-38.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm