Avaleht » Filmiliigid

Uudispill (1940)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr 89 (1940)

4/4

Filmikroonikad Kestus: 01:37

Huviinfo

Toonastest ajalehtedest

Pedaliino
"Muusikamuuseumis demonstreerib oma konstrueeritud saatepilli praegu Vana-Vändra mees Friedrich-Voldemar Jansen. Leiutatud pill, millele pole jõutud veel õiget nimegi anda kujutab enesest nagu suurt kahe kaelaga kitarri, millel kummalgil poolel üks keel. Mängitakse seda jalgadega, kusjuures pillimehel võimalus on kätega lugu lüüa kitarril, viiulil või mõnel teisel pillil."
Talusulane muusikariistade konstruktorina (1937). Uus Eesti, 15. dets, lk 2.

Orfeon
"F.V. Janseni nimi on juba varemgi ajalehtede kaudu tuttav, kui jalgadega mängitava bass-saatepilli leiutaja. Nüüd on Jansen sinna juurde kombineerinud veel mõlema käe jaoks kandleid. Kandleil mängib Jansen parema käega viit, pahemaga sekundat ja jalgadega ssaatepill "Pedalindi" bassi. /.../  Parema käega mängitavat soprankannelt nimetab leidur "Uus Eesti" kandleks ja pahemaga mängitavat alto-kannelt "Vanemuise" kandleks. Tervet komplekti kutsub Jansen „Orfeoniks“."
Omapärane muusikamees-leidur Vändras (1939). Uus Eesti, 28. sept, lk 2, foto.

Spetsialistide arvamus

"Konservatooriumi õppejõud ja heliloojad tutvunesid Jannseni uue muusikariistaga ja leidsid, et ta muusikariista edasi arendades võiks sellest saada päris sobiva pilli rahvamuusika ettekandmiseks, mis võimalikul korral tõrjuks isegi lõõtspilli välja meie külapidudelt."
Lõõtspillidele tuleb võistleja (1940). Postimees, 6. veebr., lk 7.

Isikuist

Friedrich  Voldemar  Jansen (27.02.1893 Vana-Vändra – 01.1948 Tallinn). Muusikainstrumentide konstruktor, helilooja. Pillimeister. Õppis Vändra khk.-algkoolis. Rändas mööda Euroopat. Sattus I Maailmasõja päevil  sõjavangi, elas pärast vabanemist Baieris. Konstrueeris 1922 klappidega suupilli ja klappidega poogenpilli. Leiutised patenteeritud. Naasis 1930. a Eestisse, mängis Pärnus sõjaväe – ja tuletõrjeorkestris. Jätkas pillide valmistamist (kromaatiline kannel, räätspill, moldpilli ja hiiukandle ühend, bass-saatepill Pedaliino). Lõi ansambli „Orfeon“ (soolokannel, saatekannel, pedaliino). On kirjutanud palu puhkpilliorkestrile.
Töötas Vändras, Lepiku talus talusulasena.
Teatri- ja muusikamuuseumis võib tutvuda F. V. Janseni valmistatud pedaliinoga.
Temast on tehtud film "Leidur Fr. V. Jansen esitab uudispillidel "Vändra valssi"" (Eesti Kultuurfilm, 1940). 
F. V. Jansen ise kirjutab oma nime ühe n  - Jansen (mitte Jannsen)
F.V. Jansen kutsub ise oma uudispilli "Orfeoniks" (mitte Orpheon)
Imemuusikariista idee on tärganud  Jansenil  juba 1931.a. Pärnus.
Pilliroog, E. (2007). Eesti muusika biograafiline leksikon. 1. kd., A-M. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, lk 172.
Omapärane muusikamees-leidur Vändras (1939). Uus Eesti, 28. sept, lk 2, ill.

Kroonikapala diktoritekst

Uudispillide leiutaja Friedrich Voldemar Jannsen, pärit Vändrast, esitab oma uusimat saavutust sel alal: oma isklikku uudispilli "Orpheoni", mille koosseisu kuuluvad kolm erisugust pilli, nimelt - soolokannel, saatekannel ja jalgadega käsitatav bass-saatepill "Pedalino".

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm