Avaleht » Filmiliigid

Vill, lõng, riie (1937)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr 74

Filmitud Keila villaketramise ja kudumistööstuses Tallinnas

Filmikroonikad Kestus: 12:59

Sisukokkuvõte

Film Keila Villaketramis- ja Kudumisvabriku tööprotsessist. Kõigepealt näidatakse kontuurkaardil, kust tuleb vill Eestisse. Sadamasse jõudnud laevalt tõstetakse villapallid maha ja transporditakse kudumisvabrikusse, kus need ükshaaval veoautodelt maha laaditakse. Kontrollitakse villa kvaliteeti - kiu pikkust, käharust ja pehmust, seejärel vill kaalutakse. Vabrikus laotatakse vill laiali. Ketramise hõlbustamiseks kastetakse villa lambavillast toodetud rasvaga. Rasva piserdamiseks kasutatakse kastekannu. Vill kuivatatakse ja see läheb kraasimismasinasse. Kraasitakse kolmes masinas. Kaamera näitab villaloori, mis voolab teise masinasse. Villaloor lõigatakse heideks. Ketrusjaoskonna masinaid näidatakse nii ülevaatlikult kui ka detailsemalt. Heie kedratakse väikestele poolidele. Näidatakse, kuidas proovitakse lõnga vastupidavust - lõng vetrub, kuid ei katke. Järgneb korrutamine korrutamismasinas. Seejärel näidatakse kammlõnga valmistamist alates villa kraasimismasinasse panemisest. Valmis lõnga poolid tõstetakse riiulitele. Edasi valmistatakse lõng ette kudumiseks. Lõng seatakse peente niitide haaval kudumismasinasse üles, nii et masina kohale tekib tihe niidiloor. Kudumismasin töötab rütmiliselt. Siis näidatakse töölise kätt kriidiga kangale joont tõmbamas. Kudumismasina taustal näitab taskukell 12.05. Näidatakse kudumismasinat mitmest võttepunktist ja seejärel jälle kella. Masin seiskub ja me näeme, kui suur tükk kangast on 5 minutiga valmis saanud. Järgneb kanga vanutamine vanutamismasinas, siis kanga pesemine, riide värvimine ja kuivatamine. Ka vead tuleb kangast välja noppida, seda tehakse väikeste kääridega. Järgneb kanga pügamine ja aurutamine, mõõtmine ning markeerimine. Kangad tõstetakse riiulile, kust need mõne aja pärast laaditakse autole. Lõpuks näeme, kuidas kangast kaupluses ostja soovitud koguses välja mõõdetakse.
Tummfilmile on lisatud selgitavad vahekirjad, nagu "Tähtis on kiu pikkus, peensus ja käharus", "Ketramise hõlbustamiseks kastetakse vill lambavillast toodetud rasvaga", "Kiude ühetasase ja paralleelse paneku hõlbustamiseks tuleb vill kraasida kolmes masinas" jne.

Annotatsioon filmidokumendile (Eesti Filmiarhiiv)

Film algab EKF firmamärgiga. Järgnevad plaanid, millel: nr. 74.
Kaadri taustaks joonistatult vill. Sellel sõna "Vill".
Naise käed kaadris laotavad villa.
Ketrusmasin. Selle taustal sõna "Lõng".
Riietekangad kaupluseriiulil, nende taustal sõna "Riie".
Tekst: Filmitud Keila villaketramise ja kudumistööstuses Tallinnas.
Kaadri taustaks joonistatud kangad. Nende taustal:
Käsikiri: dr. W. Gnadeberg
Kaamera N. Envald.
Lambad söömas karjamaal. Esiplaanil karjapoiss loeb kõhutades raamatut, tal on peas mütsilott. Karjamaa kohale ilmub maakera merede ja mandrite kontuurkaart. Siis karjamaa hajub, asendudes musta taustaga ja kaardile tekib kiri: "Austraal-vill". Järgneb. "Kap-Vill", siis "La-Plata Vill". Seejärel ühendab punktiirjoon need paigad Londoniga, s.t. neist paikadest tuleb vill meile läbi Londoni. Lõpuks ilmub joonekene kuni tärkava kirjani Tallinn. Must joon hajub, merel on ookeaniaurik. Auriku kujutise peale jääb heledate piirjoonte ja kohanimedega kaart. Siis hajub ka kaart ja me märkame laeva ahtris selle nime (silmaga mitte loetav) ja kodusadamat, milleks on London.
Laeva trümmist kerkib üles suur lõuendisse pakitud villapall. Ta on köiega kraananoka otsas. Näeme villapalli teed laevalt laohoone ette, kus neli meest ta lahti võtavad.
Sadamakail veoauto, kast täis villapalle. Auto tuleb otse vaataja poole, seejärel näeme teda sõitmas mööda Merepuiesteed. (Ühel plaanil on Rannaväravamägi koos Paksu-Margareeta ja Olevistega.)
Villapallid on sihtkohta jõudnud. Tööline kontrollib kauba vastavust saatelehele (tõmbab välja suurepärase peene villa tusti) ja siis sõidutatakse villapall käsikärul lattu. Niimoodi, pallhaaval, kogu saadetis autolt maha võetaksegi.
Tööline viib saatelehe ja villanäidise kontoripuldi taga istuvale meesametnikule. See tõmbab suurest tordist välja näpuotsatäie.
Vahekiri: Tähtis on kiu pikkus, peensus ja käharus.
Ametnik kontrollib villa – venitab kiudu. Õhkkergena lendab tordike põrandale tema jalgade juurde. Sealt üleminek villalaole, kus tööline vabastab villa lõuendpakendist ja paneb selle suures punutud vitskorvis kaalule. Blond kenasti soetud naine kaalub villa ja märgib andmed üles.
Vabrikus. Meestööline laotab villa laiali (laseb lihtsalt käte vahelt alla langeda). Laotatud vill kaadris. Töölise kätest tuleb seda üha juurde.
Vahekiri: Ketramise hõlbustamiseks kastetakse vill lambavillast toodetud rasvaga.
Näeme (terve kaader!) rasva lambavillale piserdumas.
Kaks meestöölist tõstavad villa kraasimismasinasse.
Vill kraasi hammastikus...
ja kraasi alt välja paiskumas. (Jätab valge vahu mulje.)
Vahekiri: Kiude ühetasase ja parallelse paneku hõlbustamiseks tuleb vill kraasida kolmes masinas.
Teine kraasimismasin (terve kaader!) töötamas. See masin soeb villajoa alla nagu kamm. Ja kolmas masin, millel juba looritaoline vill valtside peal.
Üldplaan tootmisjaoskonnast. Näeme pehmet villaloori masinast kuhugi voolamas. Selgub, et loor voolab teise masinasse, olles vahepeal juba tugevamaks muutunud. Tihkema loori liikumine masinal on jäädvustatud mitmes kaadris. (NB! Töölisi peaaegu ei näidata, näidatakse ainult töötavaid masinaid.)
Siluetina näeme inimese käsi villalooris tööoperatsioone sooritamas.
Vahekiri: Loor jagatakse ribades ja keeratakse eieks.
Töötav heietamismasin. Näeme inimese käsi väikese metallpulgaga rõngastest heideniitide läbijooksu korraldamas. Seejärel on heie suurel masinavaltsil otsekui tohutul poolil. Inimese käed hoiavad heidekera ja tõmbavad heideniidi pingutuseta puruks.
Vahekiri: Nõrk eie kedratakse tugevaks lõngaks.
Ketrusjaoskond. (NB! See on väga ülevaatlikult filmitud ja monteeritud osa.) Masinate juures meestöölised. Masinaid näidatakse nii ülevaatlikult kui detailsemalt.
Heie kedratakse väikestele poolidele. Masinate juures on meestöölised, kes katkevat heiet kangrusõlmedega kokku seovad.
Nüüd näeme inimest poolile keritud lõnga vastupidavust proovimas. Lõng küll vetrub, kuid ei katke.
Vahekiri: Korrutamisel ühendatakse mitu lõnga.
Suur korrutamismasin. Seda masinat teenendab naine. Näeme ühele poolile mitut lõnga kokku jooksmas jt. tööprotsessi huvitavalt kujutavaid detailsemaid keskplaane (lähivõtted).
Vahekiri: Teisiti valmib kammlõng.
Panoraamne üldplaan masinasaalist. Vill pannakse kraasimismasinasse. Vill on kraaside all. Siis näeme selle lõngasordi heietamist. Heie jookseb kokku suurele masinavaltsile.
Väga pehme kammlõnga heide pool.
Kammlõnga valmistavad masinad. Neid teenendavad naised kõnnivad piki masinaid ja jälgivad nende tööd.
Suures punutud tünnitaolises korvis toovad mehed lõngapoolid ja –vihikesed laohoidja (?) kätte, kes need riiulile tõstab.
Musta ja valget värvi lõngad riiulil. Kaamera peatub pehmete lõngavihikeste lahtri juures.
Näeme töölisi lõnga kudumiseks ette valmistamas. Eeltöö teevad vastavad masinad: kerivad lõngad kokku laiaks "kangaks".
Seejärel seavad lõnga kudumismasinasse üles naised. Seda tehakse üksikute peente niitide haaval. Üks naine ulatab niite ülesseadja kätte.
Nüüd näidatakse meile ülesseadjat, kes iga üksiku niidi mingist metallasjakesest läbi tõmbab ja siis üles kinnitab. Masina kohale tekib tihe niidiloor.
Vahekiri: Kudumine.
Üldplaan suurest kudumisjaoskonnast. Kellegi käes süstik, mille sees lõngapool. Kangastelg lähemalt. Sellel vahetab naistööline süstikuid.
Kaamera näitab kudumismasina ülaosa rütmilist liikumist.
Ühe telje taga meestööline. Näeme töölise kätt kriidiga kangale joont tõmbamas. Kudumismasina taustal kellegi käes taskukell, mis näitab 12.05. Kudumismasin mitmest võttepunktist. Jälle kell kanga taustal. Näeme, et kriidiga märgitud kohale on tekkinud lisaks tükk valmis kangast. Siis masin seiskub ja me veendume, et sellise tüki tegi masin valmis 5 minutiga.
Meeskangur masina taga.
Vahekiri: Vanutamine ja pesemine.
Meestööline vanutamismasinate juures. Kaader mattub aurupilve. Meestööline masina juures, mis veab mitmeks kokkupandud riidekanga kahe pöörleva väikese püstvaltsi vahele.
Ühest masinast tuleb välja riidekangas. Kaks meestöölist masina juures, mis suure valtsi alla riiet võtab. Nad korraldavad riide liikumist käega.
Pesemismasinas jookseb riie pöörleval valtsil veejoas, mis meenutab koske.
Vahekiri: Mõned riided värvitakse.
Üldvaade värvimisjaoskonnast. Meestööline värvimismasina juures; näha ka teisi mees- ja naistöölisi.
Naistöölised sätivad riiet nõrguma – võtavad kanga välja auravast nõust ja panevad põiki puualusele.
Värvimismasin. Valts on kaetud värviga, valtsi puudutades jookseb riie sellest mööda. Kaamera jaoks näidisena võetud valgele proovilapile jääb valtsilt värv laitmatult ühtlaselt.
Aurav riie mingi masina valtsidel.
Kaks meest panevad kanga termostaadikujulisse kuivatusmasinasse. Teise kuivatusmasinasse läheb teine kangas.
Kuivatusmasin lülitatakse sisse seinal asuva kilbi kangi ja roolitaolise lüliti abil.
Näeme, kuidas hoolikalt kuivatusmasinasse pandud riie hakkab pöörlema koos masina siseosaga. Kaas suletakse. Töölised ootavad veidi ja avavad siis masina. Kaadris on täiesti kuiv riie.
Vahekiri: Vigade väljanoppimine.
Kangad ees, istuvad suurte laudade taga naised ja nopivad neist vigu välja. Sama tööoperatsiooni teine aste: kangad on kaldlaudadel ja naised nokitsevad nende kallal. (See töö nõuab ja samas ka tapab silmi!). Näeme vigade noppimist lähedalt: seda tehakse väikeste kääridega (sedakorda on töölise ees tume kangas).
Vahekiri: Kanga pügamine ja aurutamine.
Pügamismasinad. Näeme ühe masina juures istumas naistöölist, kes hoolikalt sätib soonilise valtsi alla minevat kangast. Näeme ka teist naist masinas kangast korraldamas. (Nähtavasti tuleb seda tööd teha väga hoolikalt ja tormamata.) Kangast pidevalt silitades ja uurides jälgivad naised selle pealispinna ühtlast pügatusastet.
Kangas aurutamismasinas. Pinguletõmmatuna liigub see valtsidel. Täiesti valmis kangas voolab aeglaselt masina alla.
Valmistoodangu kontroll: Kaks naist ja eakas härra lappavad kokku kõrgemalt nende ette langevat kangast, seda pidevalt ja pingsalt uurides. Ilmselt peaekspert on vanahärra.
Mees mõõdab valmis kangast. Siis rullitakse kangas kokku niisuguseks, nagu näeme neid kaupluselettidel.
Nüüd võetakse valge paberileht, asetatakse see kangale, käiakse triikrauaga üle ja – ennäe! – kangale ilmub markeering. (Maakera kohal põhjakaarel on kotkas, all – lõunas – sõna "Tallinn". Maakera ümbritseb vabriku nimetus. Maakeral on näha need mandrid, kust saadi villa.)
Kangad tõstetakse riiulitele. Kangad riiulitel. Sealt võtavad need transporttöölised ja viivad need õlal autodele. 1-tonnise kandejõuga veoautol on sama firmamärk, mis kangastelgi.
Lõpuks näeme kangast kaupluseletil, kus sellest mõõdetakse ostjale soovitud kogus.
Film lõpeb EKF firmamärgiga.

Märksõnad: heietamine | kanga aurutamine | kanga kuivatamine | kanga markeerimine | kanga mõõtmine | kanga pesemine | kanga pügamine | kanga värvimine | kangast vigade väljanoppimine | karjamaa | kauba kontroll | kergetööstus | ketramine | kraasimine | lambalaut | lõnga korrutamine | tekstiilitööstus | tekstiilivabrik | töölised | valmistoodangu kontroll | vanutamine | villa kaalumine | villa rasvatamine | villaladu | Vaata kõiki »

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm