Avaleht » Filmiliigid

Järjekord Inter Work Corporationi juures (1993)

Eesti Kroonika nr 1 (1508), jaanuar 1993

2/4

Filmikroonikad

Huviinfo

Superkelm lüpsis raha tuhandetelt ohvritelt

Petiste lõksu langejad ei mäleta ilmselt enam Aarni Neuvoneni – Eesti kõigi aegade suurimat töövahenduspetturit, kes tõmbas 1993. aastal haneks tuhandeid inimesi ja haihtus ligi kümne miljoni krooniga.
Valdavalt venekeelsetes ajalehtedes ilmusid suured ja uhked reklaamid: Inter Work Corporation täidab teie unistused. Vali ainult, kus tahad töötada – Lõuna-Ameerikas, araabia maades või Euroopas. Tööd pakuti hotellides, baarides ja tehastes, kuni kohviistandusteni välja.
Ainus «tühine» nõue oli, et iga tööotsija pidi firmale ettemaksuna tasuma 2335 krooni vahendustasu. Selle eest lubati hankida välispass, viisa ja isegi lennupiletid. Veelgi enam, osa summast pidi jääma Eesti riigile tulumaksuks.
Vähemalt nii lubas alati naeratav, soliidne ja lakutud soenguga Aarni Neuvonen. Firma direktor, kes jagas intervjuusid raadios ja ajalehtedes. Mees rääkis soravalt, et Inter Work Corporation (IWC) loodi juba 1930ndatel Ameerikas. Et peakorterid asuvad Jeruusalemmas ja Bangkokis. Naeratav libekeel loopis võõrapäraseid nimesid ja edvistas uhkete tutvustega.
Pikad järjekorrad. Kogu see ilus jutt tundus nii õige, et Tallinnas tekkisid Aia tänavale, Inter Work Corporationi pisibüroo ukse taha mitmekümne meetri pikkused järjekorrad.
Tuhandetel inimestel, kes oma säästud ärimehele loovutasid, palus Neuvonen tulla 23. märtsil Viru hotelli banketisaali, kus pidi lõpuks kätte antama viisad, lennupiletid ja tööload. Rahvamass oli mõnuledes ootevalmis. Peeti lahkumispidusid, jäeti hüvasti, kuni…
10. jaanuaril tööd alustanud Aia tänava kontori uks 9. veebruaril enam ei avanenud. Selle taga oodanud uus ports lihtsameelseid oleks ehk rahulikult edasi külmetanud, kui üks neist täiesti juhuslikult poleks sattunud põrutavale leiule. Neuvoneni büroo kõrval, kaubahalli prügikastis vedelesid tema sadade klientide passikoopiad, -pildid ja ankeedid.
Mull oli lõhkenud. Järgmistel päevadel kogunesid sajad petta saanud inimesed Aia tänavale suletud kontori ette.
Rasmus Kagge. Avaldatud 07.02.2009 Postimehes
http://www.postimees.ee/78819/superkelm-lupsis-raha-tuhandetelt-ohvritelt/

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm